D-tec-t, warmte uit hout.
 
Welkom op Natuurwetenschappen.nl Science Centrum
Google
 
Web www.natuurwetenschappen.nl
Onderwerpen

 
   Registratie/Login Voorpagina Onderwerpen Uw profiel Nieuws inzenden Top 10
Web Links Artikel Archief Duidelijk lezen Leden Lijst Peilingen PriveBerichten
Over NW.nl Auteurs Inloggen
 
Google Adsence

Willekeurige Artikelen

Vragen en Antwoorden
[ Vragen en Antwoorden ]

·Omzetten watt naar kCal
·aluminium in het lichaam
·invloed van geluid
·droge handen door het werken met aluminium
·Temperatuur buitenkant pan
·dilemma
·zuurstof onderzeeboot
·Binnenvaart nog milieu vriendelijker?
·piepschuim

Gebruikers Gebeuren
Welkom, Gast
Loginnaam
Wachtwoord
(Registreer)
Lidmaatschap:
Laatste: EddyWollas
Nieuw vandaag: 47
Nieuw gisteren: 162
Algemeen: 44792

Bezoekers Online:
Bezoekers: 63
Leden: 0
Totaal: 63

Vraagbaak NW.nl

Alle vragen zijn welkom over vanalles. We hebben de vraagbaak veranderd om sneller te kunnen werken. Klik hier om je vraag te stellen:

Vraagbaak



Nu.nl Nieuws
Er is een probleem met de koppen van deze site

Forum
Zoek in de forums
 
[ Index ]
Laatste berichten

Night Rider: met een auto in een rijdende auto rijden - 2015-01-12 10:51 Night Rider: met e...
lichtsnelheid 0 - 2014-10-27 23:46 lichtsnelheid 0...
Vreemd gebeuren hotelschakelaar.... - 2013-08-22 00:19 Vreemd gebeuren ho...
Duur jaar bij ontstaan aarde - 2013-08-22 00:18 Duur jaar bij onts...
wisselstroomweerstand van asynchrone machine in stergrootheid - 2013-08-22 00:17 wisselstroomweerst...
Relativiteitstheorie - 2013-08-22 00:17 Relativiteitstheor...
Licht/donker - 2013-08-22 00:16 Licht/donker...
eenvoudig thuis water laten bevriezen  - 2011-06-25 13:23 eenvoudig thuis wa...
elektrolyse op schepen - 2011-06-25 13:17 elektrolyse op sch...
FM ontvangst op de maan - 2010-02-10 18:11 FM ontvangst op de...


Powered by:
Splatt Forum v3.2!



vraag over visroken
door Martin Geplaatst op Donderdag 27 maart 2008 @ 15:11:54 GMT+1 (5809 maal gelezen)

Rondom het huis, in de Tuin bopcat57 schrijft "
vraag over visroken

Ik ben in bezit van een hele beste zelfbouw rookoven
hij is van onder 60bx60bx25cm h(vuurbak)
en van boven 40bx40bx100cmh
kan m op 100gr krijgen zonder probleem
dan is t visje gaar
maar nu is de vraag als er gerookt wordt
voor de smaak hoe hoog de temperatuur minimaal en maximaal mag zijn?
als de rookmot in de vuurbak rustig zn gangetje gaat komt de temperatuur niet boven de 55 a 60 gr
Kijk, er zijn toch nog mensen die weten wat echt lekker is! En er zijn veel manieren om te roken. Lees meer….



Zo te horen is dit een mooie oven die je hebt gemaakt. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je wilt roken. Je hebt natuurlijk koud gerookte zalm (donker roze) maar je kunt hem ook warm roken. Dan wordt ze licht roze. En voor andere vis zoals paling, haring of makreel wil je deze wel “gaar” hebben. Want zo rauw vind ik deze persoonlijk niet lekker.
Het moet natuurlijk ook worden gezouten, en dan laten intrekken. De tijd voor het intrekken van het zout verschilt ook per vis of vlees. Voor vis met vel zeg maar is één nacht voldoende. Doe ook 5 a 10 % suiker bij het zout voor de smaak. Vooral bij zalm is dit lekker. Klinkt gek, weet ik.
Probeer ook eens kip filet, deze 6 tot 8 uur het zout laten intrekken. Dit ligt natuurlijk een beetje aan je eigen smaak. De smaak is heel goed, dit kun je in de winkel niet kopen. Dus voor het “warm” roken zou ik de temperatuur wat hoger nemen. Ik neem aan dat je ook een deksel op je oven hebt. Door een beetje te spelen hiermee moet je temperatuur wat hoger zien te krijgen. Als je op het laatst zo tegen de 90 graden komt, moet alles ruim voldoende gaar zijn.
Het best kun je wat laag beginnen met de temperatuur, om dan hoger te eindigen. Door laag te beginnen in temperatuur, kan de vis eerst mooi drogen. Ik zelf probeer altijd zo’n twee uur te roken, langzaam aan voor het beste resultaat.
En het hout. Je kunt natuurlijk de complete setje kopen tegenwoordig. Maar je kunt ook zelf iets samen stellen. Beukenhout is natuurlijk prima. Maar je kunt de smaak verfijnen door dit te mengen met jeneverbes, en wilgenhout. Zelf maak ik altijd eerst wat houtskool aan, en laat hier de vis een beetje drogen. Dit zonder deksel op de oven. Als dit goed gloeit gaat het hout er op, en dek deze af met een plaatje metaal. Om vlammen tegen te gaan. Dan de deksel op een kier waardoor de vlammen definitief doven. Ook de lucht toevoer wordt getemperd. En dan is het een kwestie van in de gaten houden. Eventueel af en toe wat hout toe voegen.  
Dus koud roken voor bijvoorbeeld zalm, en warm voor het andere. Koud roken duurt wel langer voordat de smaak goed door dringt. Maar warm vind ik lekkerder. Wat je ook eens kan proberen is op de markt een zalm staart kopen van zo’n 600 gram. Deze zouten en laten intrekken. Daarna warm roken. Steek meerdere pennen hier doorheen, want het wil wel eens te hard gaan. En dan valt hij op je rook bak.
Heb je ook een foto van je rook bak? Stuur hem naar onze site. Veel succes met het roken.
Martin
"

 
Inloggen
Loginnaam

Wachtwoord

Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

Gerelateerde links
· Meer over Rondom het huis, in de Tuin
· Nieuws door Martin


Meest gelezen verhaal om Rondom het huis, in de Tuin:
Hoe werkt een airco


Score Artikel
Gemiddelde score: 3
Stemmen: 4


Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Slecht
Gewoon
Goed
Zeer Goed
Uitstekend



Opties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina

Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis

 


Alle logos and merknamen zijn eigendom van de respectivelijke eigenaren. The reacties zijn eigendom van de posters, en zijn daar ook verandwoordelijk voor. NWSMedia 2009.
Ons nieuws file is op te halen met backend.php of ultramode.txt
Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Pagina Rendering: 0.525 Seconden