19 april 2024

Bloemkool opwarmen, een smakelijke hap?

(c) martin van gijn 2005

Mag je bloemkool die heeft gekookt de volgende dag weer opwarmen?

Dat mag je altijd, maar zou je daarna weer willen op eten?

Bloemkool opwarmen mag natuurlijk maar wat wil je ermee bereiken? Bang voor nitraten neem ik aan.

Deze worden er niet minder om, bloemkool bevat minder nitraten dan andere groeten. Maar het opnieuw opwarmen zal het slechter maken. Dan hebben we ook nog de voedingswaarde. Deze is naar het nulpunten aan het dalen.

Het enige dat nog overgebleven is zijn de mineralen. Maar vitaminen zullen er niet veel meer in voorkomen. Vitaminen C is vrijwel compleet verdwenen.  

Wat je wel kunt doen is het volgende>> Je weet waarschijnlijk wel hoeveel bloemkool je zult eten. Maar je bloemkooltje begint al aardig in te teren in je koelkast.

Dus is het beter om hem te koken. Je kookt het water zonder nog de bloemkool er in te doen.

  • Na het water kookt voeg je alle bloemkool toe, echter het portie voor morgen haal je al na 2 minuten uit de pan.
  • Doe deze in een ruime pan met koud water. Vervang het water nog een keer als het warm geworden is.  
  • Laat het zo 5 minuten staan, en vries daarna de bloemkool in als je hem een paar dagen later wilt gebruiken.

Voor gebruik de andere dag kun je hem in het koudste plekje in de koelkast leggen. De volgende dag weer aan de kook brengen tot deze gaar is. Eet smakelijk!  Zo is je bloemkool beter te eten, en bevat nog een aanzienlijk aantal vitaminen. Martin