24 april 2024

Maartje 24 Vraagt:


Kunt u mij meer vertellen over de eisen die gesteld worden aan optimaal slaapcomfort?
Daarnaast kunt u mij misschien vertellen wat er precies gebeurt in de verschillende slaapfasen?
Kunt u daarnaast mij ook vertellen welke materialen daarvoor het meest geschikt zijn?
Weet u of naar de bovenstaande onderwerpen onderzoek gedaan is en een eventueel een artikel geplaatst is?? In deze zaken ben ik erg geinteresseerd.


Er zijn veel factoren die erg belangrijk zijn voor een optimaal slaapcomfort.


lees meer….

Zoals geluid, het is belangrijk dat je slaapkamer, een goede ligging in het het huis heeft, dus niet waar je zeker weten de krantenjongen ’s ochtends hoort.


De slaapkamer is de plek waar je tot rust kunt komen, dus is het raadzaam om lichte kleuren te gebruiken, en zorgt voor goede  duisternis.


De slaapkamer heeft goede ventilatie nodig, d.m.v. even het raam open te zetten, dit is om de vochtigheid te laten verdwijnen, en om frisse lucht weer binnen te laten voor een goede nachtrust, en de temperatuur dient tussen de 14 en 18 graden te zijn, niet te hoog omdat je lichaam anders onvoldoende afkoelt, en niet te laag omdat je anders wakker wordt van de kou, en het is niet goed voor het lichaam, vooral voor de spieren.


Dan is het ook raadzaam om voordat je naar bed gaat geen koffie, thee, chocola, of frisdrank te gaan drinken, want die stoffen versnellen weer je hartritme, waardoor je moeilijker in slaap komt.


Ook zijn korte dutjes niet echt ideaal omdat je daardoor  ’s avonds moeilijker in slaap komt, maar ben je er nou gewent aan om ’s midags even je ogen dicht te doen, doe dit dan op een vast tijdstip.


Bij een bed is het van belang dat het matras de schouders, bekken, en heupen iets verder laten wegzakken in het matras, zodat de ruggegraat recht blijft.


De verschillende slaapfases:


Deze worden gemeten door middel van een EEG (elektro encefalogram) deze meet de elektrische spanning aan de oppervlakte van de schedel.


Stadium 1 is het “doezelen”.


Ledematen worden zwaar, je bent tussen waken en slapen in, en je reageert minder op prikkels van buitenaf.


Sadium 2 is de “lichte slaap”.


Dit stadium treed op na ongeveer een half uur, de spieren zijn slapper, en oog bewegingen ontbreken.


Staduim 3 de delta slaap.


Dit is een diepe slaap, de spieren zijn nu maximaal ontspannen, de tensie, ademhaling, de temperatuur en pols bereiken hun laagste punt.


Dan komt de REM slaap:dromen.


Oftewel rapid eye movement, in de dit staduim wordt de slaap wat lichter en lichaamsbewegingen nemen meer toe. De REM slaap is beschreven door Aserinsky die in 1953 onderzoek deed naar oogbewegingen, hij ontdekte tijdens de slaap dat er periode zijn waarbij de ogen heel snel heen en weer gaan vandaar rapid eye movement.


Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoordt is Hier nog een aantal sites over hem.


http://www.artsennet.nl/nhg/standaarden/M23/std.htm


http://www.nvsap.nl/1999-1.htm


 bronnen:     http://www.gezonderslapen.com/    


                    http://de-ankh.nl/webs/spiritueel/dromen.html