Welkom op Natuurwetenschappen.nl Science Centrum
Google
 
Web www.natuurwetenschappen.nl
Onderwerpen

 
   Registratie/Login Voorpagina Onderwerpen Uw profiel Nieuws inzenden Top 10
Web Links Artikel Archief Duidelijk lezen Leden Lijst Peilingen PriveBerichten
Over NW.nl Auteurs Inloggen
 
Google Adsence

Willekeurige Artikelen

Ruimtevaart Sterren en Planeten
[ Ruimtevaart Sterren en Planeten ]

·Lichtsnelheid
· Hoe groot was de massa
·Planeet Niburu is hier?
·De raketwedstrijd
·snelheid van het licht en telescopen
·planeet Vulcanus: positie
·melkweg
·Hoe is de zon ontstaan?
·anderekant van Nederland

Gebruikers Gebeuren
Welkom, Gast
Loginnaam
Wachtwoord
(Registreer)
Lidmaatschap:
Laatste: AlbaHolmwo
Nieuw vandaag: 68
Nieuw gisteren: 92
Algemeen: 85822

Bezoekers Online:
Bezoekers: 80
Leden: 0
Totaal: 80

Vraagbaak NW.nl

Alle vragen zijn welkom over vanalles. We hebben de vraagbaak veranderd om sneller te kunnen werken. Klik hier om je vraag te stellen:

VraagbaakNu.nl Nieuws
Er is een probleem met de koppen van deze site

Forum
Zoek in de forums
 
[ Index ]
Laatste berichten

Night Rider: met een auto in een rijdende auto rijden - 2015-01-12 10:51 Night Rider: met e...
lichtsnelheid 0 - 2014-10-27 23:46 lichtsnelheid 0...
Vreemd gebeuren hotelschakelaar.... - 2013-08-22 00:19 Vreemd gebeuren ho...
Duur jaar bij ontstaan aarde - 2013-08-22 00:18 Duur jaar bij onts...
wisselstroomweerstand van asynchrone machine in stergrootheid - 2013-08-22 00:17 wisselstroomweerst...
Relativiteitstheorie - 2013-08-22 00:17 Relativiteitstheor...
Licht/donker - 2013-08-22 00:16 Licht/donker...
eenvoudig thuis water laten bevriezen  - 2011-06-25 13:23 eenvoudig thuis wa...
elektrolyse op schepen - 2011-06-25 13:17 elektrolyse op sch...
FM ontvangst op de maan - 2010-02-10 18:11 FM ontvangst op de...


Powered by:
Splatt Forum v3.2!Hobby: Zelf inductie
door Martin Geplaatst op Maandag 01 september 2003 @ 22:04:24 GMT+1 (7307 maal gelezen)

Electriciteit en Electronica
Bart vraagt:  Zelfinductie
ik heb op school geleerd dat bij een fluxverandering in een spoel er een inductiespanning optreedt. Als ik nu een spoel op wisselspanning aansluit heb ik continu een fluxverandering (of niet?). Dit zou betekenen dat er in de spoel stroom gaat lopen in de tegengestelde richting van de stroom waar je hem op aansluit. Bij een perfecte spoel (met weekijzeren kern) zou er dus geen stroom moeten gaan lopen in de spoel. Nou krijg je nooit voor elkaar dat er geen stroom gaat lopen, maar dit moet toch aanzienlijk minder zijn dan in een spoel die aangesloten is op gelijkspanning. Dit verhaal gaat nog verder......lees verder.............. 

Nu mijn probleem: ik heb samen met een klasgenoot de proef op de som genomen en we hebben een spoel gewikkeld en deze aangesloten op de netspanning, met als gevolg dat de stoppen doorsloegen. Hier hadden we al wel rekening mee gehouden aangezien onze spoel slechts +/- 120 windingen had en een weerstand van ongeveer een halve Ohm. Dat zou dus betekenen, als er geen zelfinductie plaats zou vinden, dat er (U=IR) 460 ampère doorheen zou zijn gegaan. Nou vragen wij ons af hoe we wel een spoel op de netspanning kunnen aansluiten. Misschien door meer windingen en dunner draad waardoor we een hogere weerstand krijgen? Weet iemand misschien hoeveel zelfinductie er in een dergelijke spoel plaats vind? Dan zouden we kunnen berekenen wat de minimale weerstand van de spoel moet zijn, of eventueel dat we nog een weerstand in serie met de spoel kunnen zetten.


Reactie team:

Jullie zitten blijkbaar nergens mee hé, je handen niet verbrand? Was niet ondenkbaar geweest! Wel eens van zwakstroom gehoord? Dat hebben ze ook in wisselstroom hoor. Daar zou ik eerst mee experimenteren voordat we aan het grote werk gaan beginnen. (zo, dat was de veiligheid) Maar goed terug naar de technische kant van de zaak. Inderdaad "ijlt"de stroom 90 graden na in een spoel. Maar het is wisselspanning/stroom dus het veld keert om. En de stroom gaat dan ook weer de andere kant op. Het gaat als het ware heen en weer in de spoel. Dus er loopt wel even geen stroom, maar dat is als de fase door de nullijn gaat.(+90 graden)  Helaas gaat jullie verhaal niet op. Alles hangt natuurlijk ook sterk af van de eventueel aanwezige kern in de spoel.

Met de volgende formule: X L= U/I=2.π.f.L Ω    waarbij "f" voor frequentie staat en L voor de windingen. Is de weerstand te berekenen. Let wel wisselstroom weerstand. Want de Ohmse weerstand is gewoon de draad weerstand.

Dus jullie spoel had last van beide, te weinig windingen, en een lage weerstand. En als jullie zekering niet zo snel was uit geslagen. Hadden jullie zeker een prachtige licht show gehad. Maar kijk er zijn ook spoelen met minder windingen, die veel dikker zijn met meer stroom werken. En gekoeld zijn, maar dit zijn dan speciale toepassingen. Je zou voor jullie spoel een weerstand kunnen zetten, maar dit moet dan wel een stevige zijn. Die het vermogen kan beperken. Ik raad toch aan om eerst met wat lagere spanningen te werken, (doet niet zo'n zeer) Het is natuurlijk mogelijk, want bijna elk elektrisch apparaat in huis heeft wel een transformator die de spanning veilig omlaag brengt. Maar ik kan verklappen dat deze veel meer windingen heeft, en een hogere Ohmse weerstand. Maar hadden jullie een speciale toepassing voor dit alles, of was het gewoon een proefneming? Je kan natuurlijk een transformator van bijv de kerst verlichting slopen, heb je in ieder geval al de juiste dikte draad. Missen je ouders toch pas rond de kerst. 

Zelf ben ik vroeger ook aan het experimenteren geweest met spoelen. Ja ja, Ik had er een paar gewikkeld (rond) om een kunststof pijp. Hiervan een paar op een rijtje gezet. En dan één voor één bekrachtigen, ik deed dit met relais. Eerste relais stuurde het tweede relais, het tweede relais verbrak het eerste relais. Je kan dit zo lang maken als je wilt. Op de overgebleven contacten had ik de spoelen aangesloten. Als je nu iets van ijzer voor de opening van de eerste spoel hield, dan werd deze erin getrokken. En schoot dan met een behoorlijk vaartje door de pijp heen. Er zijn mogelijk heden genoeg te bedenken. Ik gebruikte hier een voeding voor van 24 volt gelijkspanning. Misschien weten jullie wel een toepassing te bedenken. En horen we binnenkort meer in de krant!

Ga door! meeste uitvindingen zijn toch in een klein schuurtje ontwikkeld. 
Inloggen
Loginnaam

Wachtwoord

Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

Gerelateerde links
· Meer over Electriciteit en Electronica
· Nieuws door Martin


Meest gelezen verhaal om Electriciteit en Electronica:
aansluiting keramische kookplaat


Score Artikel
Gemiddelde score: 2.37
Stemmen: 8


Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Slecht
Gewoon
Goed
Zeer Goed
UitstekendOpties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina

Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis

 


Alle logos and merknamen zijn eigendom van de respectivelijke eigenaren. The reacties zijn eigendom van de posters, en zijn daar ook verandwoordelijk voor. © NWSMedia 2009.
Ons nieuws file is op te halen met backend.php of ultramode.txt
Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Pagina Rendering: 0.687 Seconden