Welkom op Natuurwetenschappen.nl Science Centrum
Google
 
Web www.natuurwetenschappen.nl
Onderwerpen

 
   Registratie/Login Voorpagina Onderwerpen Uw profiel Nieuws inzenden Top 10
Web Links Artikel Archief Duidelijk lezen Leden Lijst Peilingen PriveBerichten
Over NW.nl Auteurs Inloggen
 
Google Adsence

Willekeurige Artikelen

Experimenten en Klussen
[ Experimenten en Klussen ]

·Rijden op waterstof, het kan met de eigen auto
·Koppelen van 2 regentonnen
·regenton van rioolbuis
·Wilsonvat
·CO2 slopen
·bepaling diepte
·Diesel uitlaatgassen
·PWS Opdracht om een RC te bouwen
·Spectro Electro

Gebruikers Gebeuren
Welkom, Gast
Loginnaam
Wachtwoord
(Registreer)
Lidmaatschap:
Laatste: SherleneRu
Nieuw vandaag: 74
Nieuw gisteren: 92
Algemeen: 85828

Bezoekers Online:
Bezoekers: 69
Leden: 0
Totaal: 69

Vraagbaak NW.nl

Alle vragen zijn welkom over vanalles. We hebben de vraagbaak veranderd om sneller te kunnen werken. Klik hier om je vraag te stellen:

VraagbaakNu.nl Nieuws
Er is een probleem met de koppen van deze site

Forum
Zoek in de forums
 
[ Index ]
Laatste berichten

Night Rider: met een auto in een rijdende auto rijden - 2015-01-12 10:51 Night Rider: met e...
lichtsnelheid 0 - 2014-10-27 23:46 lichtsnelheid 0...
Vreemd gebeuren hotelschakelaar.... - 2013-08-22 00:19 Vreemd gebeuren ho...
Duur jaar bij ontstaan aarde - 2013-08-22 00:18 Duur jaar bij onts...
wisselstroomweerstand van asynchrone machine in stergrootheid - 2013-08-22 00:17 wisselstroomweerst...
Relativiteitstheorie - 2013-08-22 00:17 Relativiteitstheor...
Licht/donker - 2013-08-22 00:16 Licht/donker...
eenvoudig thuis water laten bevriezen  - 2011-06-25 13:23 eenvoudig thuis wa...
elektrolyse op schepen - 2011-06-25 13:17 elektrolyse op sch...
FM ontvangst op de maan - 2010-02-10 18:11 FM ontvangst op de...


Powered by:
Splatt Forum v3.2!Spreekbeurt over magneten
door dicky Geplaatst op Zaterdag 24 januari 2004 @ 14:13:39 GMT+1 (38625 maal gelezen)

Vragen en Antwoorden Gast schrijft "

Ik ben Laurens en ik ben 11 jaar en ik wil een spreekbeurt houden over magneten, maar ik kan geen informatie vinden op het internet. Ik wil aan u vragen of u wat simpele informatie voor mij heeft. Als u informatie voor mij heeft: alvast bedankt. Ik hoor graag nog van u.

Hoi Laurens, Inderdaad, het is soms erg moeilijk om begrijpelijk informatie te vinden. En als je iets vindt is het meestal in het Engels, en dat valt niet altijd mee! Ik hoop dat ik je een beetje kan helpen met je spreekbeurt over magneten.  Lees Meer...

Maar nu over magneten. Al sinds de oudheid was bekend dat sommige ijzerertsen in staat zijn om ijzeren voorwerpen aan te trekken. Voorwerpen die deze eigenschap vertonen noemen we magneten. Opvallend aan magneten is dat zij twee verschillende kanten hebben. We noemen de ene de noordpool, en de andere de zuidpool. Op de tekening zijn twee verschillende magneten te zien. Beide hebben zij een noord- en zuidpool.


Het blijkt dat gelijknamelige polen elkaar afstoten. Dus de noordpool stoot de noordpool af, en de zuidpool stoot ook de zuidpool af. Niet gelijknamige polen trekken elkaar aan. De noord- en zuidpool komen nooit alleen voor. Als je de staafmagneet op de tekening doormidden breekt ontstaat er een nieuwe noord- en zuidpool.
Nu gaan we verder met de natuurkunde bij magneten!
Het is erg belangrijk om te weten dat electriciteit (stroom) en magnetisme vaak tegelijkertijd merkbaar zijn. Het is namelijk zo dat een electrische stroom een magneetveld opwekt.We kunnen dus ook zeggen dat magnetisme het gevolg is van bewegende lading. Om dit je voor te stellen kun je bijvoorbeeld denken aan een stroomdraad, waar een stroom door heen loopt. Om deze stroomdraad ontstaat een magnetischveld.
We hebben dus vastgesteld dat bewegende lading een mageneetveld vormt. Als we nu kijken naar een magneet dan weten we dat dit net als alle andere dingen om je heen is opgebouwd uit 'stof', de stof waaruit de magneet bestaat is opgebouwd uit moluculen. De moleculen zijn weer opgebouwd uit atomen.
Dus een magneet bestaat uit heel veel atomen, net als  bijvoorbeeld een stuk ijzer. Het atoom kun je je als volgt voorstellen:

In het midden zit de kern. Om de kern heen vliegen elektronen. Dit zijn hele kleine deeltjes met een lading. Je hebt het waarschijnlijk al door, hier draait het om bij magneten: de bewegende lading om de kern, de elektronen veroorzaken een magnetischveld. Je kunt ook zeggen dat zij voor magnetisme zorgen.
Nu blijkt het zo te zijn dat waneer men een stukje ijzer bestudeert, er groepjes atomen zijn waar de elektronen, en dus de bewegende lading allemaal dezelfde richting hebben. Je zou ook kunnen zeggen: het magneetveld in zo'n gebiedje heeft 1 richting. Je noemt zo'n gebiedje een Weiss-gebiedje. Het ijzer bestaat uit veel van die gebiedje. Het is wel zo dat de richting van deze gebiedjes willekeurig is. De gebiedjes heffen elkaar op, zodat een stuk ijzer niet magnetisch is. Wanneer je nu een echte magneet bij het ijzer houdt gaan de gebiedje wel in 1 richting staan. Het stuk ijzer is nu ook magnetisch. Dit het met een moeilijk woord: magnetische influentie. Als je de magneet verwijdert gaan de gebiedje weer in een verschillende richting staan.
Stoffen die gemakkelijk magnetische worden in de buurt van een magneet zijn: ijzer, nikkel en kobalt. Bij echte magneten staan de magneetveldjes dus altijd in 1 richting. Men kan door de bovenstaande stoffen te mengen magneten vormen die heel lang hun magnetische eigenschap behouden. Dit noem je permanente magneten. Deze zijn dus voor altijd veranderd in een magneet.
Het mageneetveld waar we het over hebben gehad is een soort denkbeeldig veld om de magneet heen. In dit veld ondervindt een andere mageneet een kracht. Hij wordt aangetrokken of afgestoten.
En heb je wel eens gehoord van het Curie=punt van magneten?? Dit is de temperatuur waarboven een stof niet meer te magnetiseren is. De stof kan dan niet meer de gebiedjes in 1 richting draaien.


Het is misschien nog wel leuk om te vertellen dat de aarde eigenlijk ook 1 grote magneet is. Het heeft ook een magneetveld. Dit komt doordat in de aarde ijzer zit. Het magneetveld is wel heel zwak. Het feit dat de aarde een magneetveld beschikt verklaard ook de werking van het kompas.


Ik hoop dat je hier iets mee kunt!! Groeten Dicky.

Binnenste aarde draait sneller dan rest planeet

Uitgegeven: 26 augustus 2005 13:02
Laatst gewijzigd: 26 augustus 2005 13:04

NEW YORK - De kern van de aarde draait sneller om zijn as dan de rest van de planeet. Het verschil is zo klein dat de vaste kern, een gigantische bal van ijzer en nikkel, elke 900 jaar een extra rotatie maakt, aldus Amerikaanse geologen.

De wetenschappers komen tot deze conclusie nadat ze hadden gemeten hoe lang het duurt voordat golven van identieke aardbevingen in de Zuid-Atlantische Oceaan terechtkomen bij een meetstation in Alaska. Het bleek dat de golven van de tweede aardbeving er korter over deden dan de eerste. ");

Het verschil tussen een beving uit 1993 en 2003 was bijvoorbeeld eentiende van een seconde. Dit kan er volgens Xiaodong Song van de Columbia Universiteit in New York alleen op wijzen dat de binnenste kern sneller draait dan de rest van de aarde.

De aardse kern bestaat uit een vast gedeelte met een diameter van circa 2.400 kilometer (ongeveer zo groot als de maan) en een vloeibare buitenkern die ongeveer 7.000 kilometer in doorsnede is. Er is echter maar heel weinig over bekend. De draaiing van de kern zou het elektromagnetisch veld voortbrengen, dat de aarde beschermt tegen radioactieve ruimtestraling.

Bron: www.Nu.nl

"

 
Inloggen
Loginnaam

Wachtwoord

Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

Gerelateerde links
· www.Nu.nl
· Meer over Vragen en Antwoorden
· Nieuws door dicky


Meest gelezen verhaal om Vragen en Antwoorden:
Hoe bereken ik de inhoud van een cilinder?


Score Artikel
Gemiddelde score: 3.65
Stemmen: 157


Neem even tijd om dit artikel te beoordelen:

Slecht
Gewoon
Goed
Zeer Goed
UitstekendOpties

Printervriendelijke pagina  Printervriendelijke pagina

Stuur dit verhaal naar een kennis  Stuur dit verhaal naar een kennis

 


Alle logos and merknamen zijn eigendom van de respectivelijke eigenaren. The reacties zijn eigendom van de posters, en zijn daar ook verandwoordelijk voor. NWSMedia 2009.
Ons nieuws file is op te halen met backend.php of ultramode.txt
Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Pagina Rendering: 0.705 Seconden