19 april 2024





Ik heb foto’s van planten en wil hiervan graag weten welke soort of naam ze hebben.
Oke, Berrie. In middels heel wat foto’s ontvangen, en hebben getracht deze terug te vinden. Maar met een goed onkruid boek had je ook al een eind gekomen hoor. 

Wat zeker interessant is, dat jij ook een foto hebt gestuurd van het giftige jacobskruiskruid. Lees meer…………..


Jacobskruiskruid heeft een gele stralenkrans van straalbloempjes, dit in tegenstelling tot Boerenwormkruid. De stengels van Jacobskruiskruid zijn groen en die van Boerenwormkruid donkerbruin gekleurd. In de duinen ten noorden van IJmuiden en op diverse andere plaatsen in Nederland, zoals op de Veluwe komen echter planten voor waarbij de straalbloempjes ontbreken (Senecio jacobaea ‘subsp. dunensis).


Jacobskruiskruid is zeer giftig voor de meeste zoogdieren, dus ook de mens, doordat het zeven verschillende alkalo?den (glycosiden) bevat. De bloemen bevatten twee keer zoveel gif als de bladeren. De giftige alkalo?den tasten de lever aan. Het is gevaarlijk om zonder handschoenen de bloemen en planten aan te raken.


Het grootste gevaar schuilt in hooi en kuilvoer. Ongemerkt kunnen dieren dan het giftige Jacobskruiskruid binnen krijgen. Het verwijderen van de planten uit het hooi heeft geen zin, omdat het gif vanuit de gedroogde plant door het hooi verspreid wordt. Het gif werkt cumulatief dat wil zeggen dat elk beetje gif bijdraagt aan de vergiftiging. Als 3-7% van het lichaamsgewicht aan planten is opgenomen sterft het dier onherroepelijk. Het bereiken van deze hoeveelheid opgenomen gif kan in korte tijd, maar kan ook 10 jaar duren.


Runderen en paarden vermijden het plantje normaal gesproken bij het grazen, maar in tijden van droogte en schaarste kunnen ze het wel gaan eten. Ze raken eerst verslaafd aan het plantje. Als ze een dodelijke dosis binnen hebben gekregen duurt het vaak een paar maanden voordat de symptomen van vergiftiging optreden. Daarna duurt het ongeveer nog een week voordat het dier sterft. Ter illustratie: in Engeland overleden in 2002 6500 paarden door het eten van Jacobskruiskruid. Bij runderen kan het gif ook zonnebrand veroorzaken, doordat het gif in het bloed van de haarvaten onder invloed van het UV-licht van de zon schadelijk wordt voor de omliggende weefsels. Schapen eten het plantje graag en zijn iets minder gevoelig voor de gevolgen. Ze krijgen later echter wel problemen in de groei.


Het Jacobskruid vormt het hoofdvoedsel voor de zebrarups, de larve van de Sint-Jakobsvlinder (Tyria jacobaea). De giftige bestanddelen van het Jacobskruid maken deze rups oneetbaar, die daardoor beschermd wordt.


(bron: http://nl.wikipedia.org )




Hibiscus, bekende tuinplant.



Roberts kruid


Deze tweejarige plant wordt tot 50 cm hoog. Het is een broertje van de geranium. Het bevat geneeskrachtige stoffen, tannine, etherische oli?n, en geranine. Het wordt gebruikt als desinfecterend, en bloedstelpend middel. Een aftreksel wordt gebruikt tegen nier en blaaskrachten. Kauwen op de bladeren zou helpen tegen keelontsteking.


Vers geplukte bladeren fijngewreven op de huid stoten muggen af door de speciale geur.



Gevlekte Aronskelk


De bloem verspreid een lucht van rottend vlees dat vliegjes aantrekt. De bloem is glad, en de vliegjes vallen in de kelk. Ze kunnen de bloem niet verlaten, de bloem produceert een stof die de vliegen in leven houdt. Ook worden zij gedurende de nacht met stuifmeel overgoten, dat zij de volgende dag meenemen als de bloem minder glad is geworden. Over het algemeen zijn dit motmuggen. Zij verlaten de kelk, en komen weer bij een andere kelk aan, die dan wordt bestoven. Zo wordt de kruisbestuiving in stand gehouden.



Groot bloemige muur


Vogels zijn hier gek op, een bosje in de kooi vinden ze heel fijn.



Guichelheil


Werd vroeger gebruikt tegen zenuwziekte.



Er wordt thee van hondsdraf gebruikt om eetlust op te wekken. Warme kompressen met een aftreksel van hondsdraf zouden werkzaam zijn tegen moeilijk te genezen wonden. Een aftreksel in azijn gekookt werkt pijnstillend bij kiespijn. Werkzame bestanddelen zijn: etherische olie, looistof en vetzuur.



Hortensia, tuin plant



Kromhals


Kromhals komt vaak samen voor met rood guichelheil, zwaluwtong, reigersbek en kleine brandnetel.



Ooievaarsbek


Is ook familie van het robertskruid.



Vergeet-me-niet



Vlasbekje


Vroeger werd de plant gebruikt als laxerend of urine-afdrijvend middel. Ook werd het gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen. Vandaag de dag speelt de plant geen rol meer in de geneeskunde. In de middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering.


(bron: http://nl.wikipedia.org )



Gewone muur.