25 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Wist je dat je van 10000 Volt niet dood hoeft te gaan ? Als het amp?rage maar laag genoeg is, dan kietelt het aleen maar. Schrikdraad bij vee is een voorbeeld daarvan.


                                                  

Maar dit ligt een beetje aan de persoon natuurlijk, je kan ook van de schrik een hartaanval krijgen.


Onder hoogspanning verstaan we spanningen boven de 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning, hier onder heet het laagspanning, onder de 24 Volt is het zwakstroom.Vanaf de centrales komt altijd hoogspanning, uit de generatoren vandaar wordt zelfs de spanning nog omhoog gebracht naar 150.000 Volt. Dit gebeurt via een transformator, in principe hetzelfde apparaat dat de spanning van  230 Volt van het lichtnet geschikt maakt voor je walkman. Maar dan een beetje groter natuurlijk. Je zult jezelf afvragen waarom zo?n hoge spanning? Dit is puur gedaan om de verliezen te beperken. Als je een verlengsnoer van 100 Km zou nemen met 230 Volt blijft er niet veel meer over aan het eind. Vandaar het hoofdnet dus 150.000 Volt. Dus we gaan eerst omhoog en dan omlaag, de transformatoren hebben natuurlijk ook verlies. Gemiddeld zo?n 5 % maar ondanks dit houden we toch meer over aan het eind van de lijn. Het hoofdnet wordt over het algemeen bovengronds aangelegd. Maar als het niet anders kan ook ondergronds, het draait hier ook om het kostenplaatje. Waar de kabels boven de grond hangen komt veel straling vrij in de vorm van magnetische straling. Aangenomen wordt dat deze straling niet goed is voor ons lichaam. Sinds kort is ook gevonden dat deze kabels luchtdeeltjes ioniseren. Als deze worden ingeademd kan dit ook nadelig inwerken op ons lichaam. Als u de keuze hebt, ga dan niet onder hoogspanning?s draden wonen. Het is nog steeds in volle gang.  Zie ook: http://www.wholisme.nl/achtergrondinfo/aardstralen_neg_omgevingsfact.htm