5 januari 2021

Aluminium lassen

William M. Plate Jr. [Public domain], via Wikimedia Commons

DOVER AIR FORCE BASE, Del. -- Airman 1st Class Jonathan Trammell welds a part on the remodeled mortuary transfer vehicle. Airmen from the metal technology shop here redesigned the inside of the truck to increase the capacity from two to six transfer cases. Airman Trammell is assigned to the 436th Equipment Maintenance Squadron. (U.S. Air Force photo by William M. Plate Jr.)

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Het product heet: Alutite


Het werkt op bijna dezelfde manier als normaal solderen.
Het enige verschil is dat er geen vloeimiddel wordt gebruikt. Aluminium krijgt na het bewerken altijd een oxide laag, deze verschijnt vrijwel direct.
Deze laag zorgt ervoor dat het onder normale omstandigheden niet te solderen is.Echter wel met Alutite, maar dan op de volgende manier;

Het smeltpunt van de speciale soldeer is 380 graden Celsius, van aluminium rond de 640 graden. Zodat er geen gevaar bestaat dat de aluminium smelt.
De soldeer wordt opgebracht met een propaan brander, eerst de soldeer aanbrengen. Dan met de kraspen die mee verwarmd is door het soldeer steken en in het aluminium krassen. Het is niet nodig veel te krassen, de soldeer schiet als het ware onder de oxidelaag door. Dit effect is duidelijk te zien tijdens het solderen. De soldeer gedraagt zich eerst als kwik, en gaat vervolgens hol staan. Het werkstuk kan dan afgekoeld worden.
Het kan op dezelfde manier worden toegepast in gaten, denk aan een
“tap end” waar het schroefdraad van beschadigd is.
Verbonden delen kunnen zonder risico tot 250 graden Celsius verhit worden. Ruimte tussen de te verbinden delen is niet nodig. De oxide laag vergaat in de gesmolten Alutite. Acetyleen dient niet gebruikt te worden.

Wat feiten:
De treksterkte is 78 N/mm
Verwerking’s temperatuur 380 gr
Uitzetting 4-9 % afhankelijk van de koeling.
Meerdere warmte bronnen geschikt, oven, hete lucht, inductie, propaan, butaan.
Verbind aluminium, aluminium legeringen, gegoten aluminium legeringen.
Alutite kan hergebruikt worden.
Alutite is vrij van cadmium / lood.
Kan dus gebruikt worden voor drinkwater en levensmiddelen.
Boren en draad tappen is geen probleem.

Alutite is te bestellen bij:
Alutech C.V. tel/fax: 053 5723961 GSM:0621677411

Website: http://www.alutite.nl/