5 januari 2021

Bier maken

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Het zelf van , kan toch niet moeilijk zijn?


Zelf bier maken?? Ja dat kan wat de oude Germanen al konden kunnen wij zeker thuis maken. Bijna alles hebben we voor handen dus waarom niet? We zullen u niet vervelen met droge tekst, want bier drinken gaat het toch om het drinken nietwaar! Maar??. Wat feiten kunnen geen kwaad.


Bier wordt gemaakt van drie dingen, gerst- - hop water hebben we al dus dat is opgelost. Gerst moeten we gemout kopen. Dit is gerst die al is voorbehandeld, gewassen geweekt gekiemd en gedroogd, kunnen we zo
kopen.Voor hop geldt hetzelfde, groeit ook in de . Maar de kwaliteit is dan slecht te controleren.
wie het eens proberen wil die mag. Bier is wel noodzakelijk, maar in geval van nood kun je ook bakkers
Gist gebruiken.
We kunnen beginnen, De gerst moet grof gemalen worden (schroten) zodat de vliesjes heel blijven. Deze zijn later
Nodig voor het filteren. Laten we klein beginnen met 10 liter, en 2.2 kg gerst 10 gram hop vers gedroogd.
(hallen tauer) Neem een ruime pan van roestvast staal of ge?mailleerd, doe hier het gemalen gerst in met ruim water zodat een soepel papje is ontstaan. We gaan het geheel verwarmen tot 50 graden Celsius, hou deze temperatuur een half uur in stand. Dit is de eiwitrust, daarna verwarmen tot 62 graden het zetmeel wordt afgebroken (half uur)
Dan door naar 72 graden een half uur, dan naar 78 graden , NIET hoger. Dit geen half uur, maar 10 minuten.
Nu gaan we het affilteren op de manier van een perculator, kan het best gemaakt worden van twee emmers waarvan ??n de bodem is verwijderd, waar tussen dan filter gaas wordt gedaan. Filtergaas van een halve millimeter is goed. Voorzichtig het beslag in het filter gieten, nu het beslag begieten met warm water van 70 graden om al de suikers uit te spoelen. Nu gaan we het geheel koken, voeg de hop bellen toe. Kook gedurende minimaal een uur alles goed door. Hierna alles zo snel mogelijk afkoelen, gebruik u fantasie hoe. Alles afgekoeld tot zo’n 20-25 graden
Dan het wort af hevelen of af gieten zodat op de bodem de neergeslagen eiwitten achterblijven, zorg dat de totale hoeveelheid 10 liter is. De wort moet nu worden belucht, dit is nodig om de gist cellen tot leven te wekken.
Dit kan met een luchtpomp, maar kan ook met een mixer of met de hand natuurlijk. Hou dit 5 minuten vol.
Nu kan de gist worden toegevoegd, goed mengen en laten vergisten in een kunststof vat of beter een grote fles.
Na ongeveer 10 dagen zal het gisten opgehouden zijn, mits vergist bij een temperatuur van 20-25 graden.
Nu kan het in de flessen, het best kunnen beugelflessen van  een bekend merk worden gebruikt. Voor flessen van een halve liter ??n theelepel suiker toevoegen dan het bier in de fles doen en afsluiten. Zorg dat de suiker goed oplost in het bier, deze suiker is nodig om de koolzuur aan het bier te geven. Maak u geen zorgen dat het bier nog niet helder is, dit gaat de komende 5 weken gebeuren. Want na deze periode begint het bier drinkbaar te worden.
Nooit te veel suiker toevoegen, gist kan een druk van 10 Bar bereiken!!


Voor info over aan te schaffen spullen: http://www.vanderkooyjubbega.nl/kooy.htm