4 januari 2021

Bootsmannetjes

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr.: Een vijver die ik een half jaar geleden heb aangelegd,blijkt plotseling overbevolkt door ‘bootsmannetjes’
(Notonectaglauca). Deze zeer roofzuchtige beestjes kunnen het hele vissenbestand aantasten doordat ze de vissen steken met hun lange steeksnuit. Gelukkig heb ik op dit moment nog geen vissen de vijver (inhoud 12 m3),maar voordat dit gebeurt zou ik graag van deze kwelgeesten worden verlost. Wie weet een snelle en milieuvriendelijke manier?
Antw.: je zou het mogelijk kunnen proberen door wat zeep in het te doen waardoor de oppervlaktespanning van het water verandert waardoor die beesten zinken.

Antw.: Deze zogenaamde waterbijen kunnen wel degelijk veel schadetoebrengen aan de vissen. Een gestoken herken je vaak aan het feit dat deze op zijn zij zwemt. De beet zit dan aan de onderzijde en heeft de vis verlamd. Soms overleeft de vis de verlamming wel, maar over het algemeen zal het gif, wat het ‘binnenwerk’ van de vis vloeibaar maakt, deze fataal worden.Alleen grote vissen hebben kans te overleven.Voor de mens is de beet weliswaar pijnlijk, maar niet gevaarlijk. Er zit maar 1 manier op om van deze beestjes af te komen en dat is vangen(ze moeten eens in de zoveel tijd boven water komen om een nieuwe luchtbel te halen, die ze vervolgens tegen hun buikmeenemen) en vernietigen. Veel succes!

 

Bron: FAQ