Half edelsteen

Background vector created by macrovector - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Vraag van Jeroen:

Wat is een half edelsteen? Het is eigenlijk een (edel) met een hardheid die onder de 7 ligt op de schaal van Mohs.

Stenen met een lagere hardheid kunnen best mooi zijn natuurlijk. Er bestaan veel stenen die zachter zijn dan 7, dat wil niet zeggen dat deze niet mooi zijn. Echter raken ze snel beschadigd door stoten of schuren. Edelstenen die veel kwarts bevatten komen op hardheid 7 uit. Deze zijn dan ook moeilijk te krassen met een doodgewone steen. Maar wat bepaald nu die kostbaarheid? Het bekijken waard, (gewone kiezel zie je niet veel aan) De zeldzaamheid, bijzondere vormen. Er bestaan bijvoorbeeld stukken barnsteen die een insect binnenin zich hebben. Bijzonder? Ja dat zeker. Zeldzaam? Ja. Mooi? Ach je moet er van houden, maar kostbaar zeker! Trouwens Barnsteen dat wist je toch h?, dat dit hars is van lang uitgestorven dennenbomen. Kunnen wel 400 Miljoen jaar oud zijn. Als je deze ooit op zo?n edelstenen tentje tegenkomt tijdens een braderie. Moet je niet die mooie blanke kopen, kosten trouwens ook meer. Maar koop dan die met veel troep erin, je microscoop of bij een vriend. En bekijk dit eens??juist je kan er gewoon in kijken! Met een beetje geluk kan het stuifmeel van een dennenboom zien (ziet er uit als een klein egeltje maar dan zonder kop) En met heel veel geluk misschien wel een vleugel of poot van een insect. Barnsteen is dus helemaal geen steen, maar ?zeg maar hard geworden hars (versteend)

De schaal van Mohs:

1              Talk

2              Gips

3              Calciet

4              Fluoriet

5              Apatiet

6              veldspaat

7              Kwarts  (gelijk aan of hierboven wordt aangemerkt als edelsteen.)

8              Topaas

9              Korund  (robijn, saffier)

10            Diamant    (tussen 9 en 10 lijkt niet veel, maar eigenlijk zit er wel een factor 1000 tussen)

De schaal van Mohs is op het eind dus niet zo nauwkeurig meer.

Carborundum   hardheid 9,5