Hoe brand een kaars

Polly Translate

 

Ben: Hoe werkt een kaars en waarom brand hij nooit helemaal op?Een kaars bestaat uit stearine, was(bijen) of paraffine en natuurlijk het lontje, meer lezen……..

 

Stearine en paraffine worden op het ogenblik het meest gebruikt voor kaarsen. Vroeger bestonden deze nog niet en werd bijenwas gebruikt. Het lontje wordt gebruikt als een soort katalysator, zeg maar brandversneller. Zou je paraffine of ??n van de andere stoffen willen aansteken, dan valt dat niet mee. De temperatuur die daarvoor nodig is wordt pas bereikt als we de totale hoeveelheid zouden verwarmen tot het kookpunt, waarna het wel vlam zou vatten. Maar dat willen we niet, we willen een rustig vlammetje dat rustig opbrand. Vandaar het lontje van katoen, het bovenste stukje verbrand tot koolstof, en het niet verbrande deel zuigt door de capillaire werking de nieuwe vloeibare stof richting het bovenste van de lont. Dit is heet genoeg en verdampt het kaarsvet beetje voor beetje dat steeds maar vraagt omdat het opdroogt door het verbranden van de stof. (capillaire werking is bijvoorbeeld twee glazen platen op elkaar, en dan het eerste stukje in dopen, je zal zien dat het water omhoog schiet.) De hitte van de vlam zorgt ervoor dat er regelmatig verse aanvoer is van, zeg maar (kaarsvet). Ja en meestal vlak voor het einde valt het lontje in het kaarsvet, en dooft dan uit. De hoeveelheid kaarsvet waarin het lontje valt is te veel om de ontsteek temperatuur te handhaven. Steek maar eens een verkoolde lucifer in het kaarsvet, deze zal net zo goed branden! Ook een leuke proef is het volgende. Probeer eens een suikerklontje aan te steken, lukt niet toch……… , Druk hem nu eens in de asbak. En zorg dat wat as aan blijft kleven. Probeer het nog eens, je zult zien dat zelfs suiker kan branden. Dit is dus een echte katalysator.Neus dicht want het stinkt wel.


Definitie van een katalysator is dat het een proces versneld, zonder daarbij zelf van structuur te veranderen. Er bestaan heel veel katalysators op allerlei gebied.