26 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

  

Vraag van Monique: Wat is het broeikaseffect en gaat het ook weg? Ik hoop dat het nooit weggaat, want dan wordt het op zo’n -18 graden Celsius! Meer lezen……..
 

 Het broeikas effect op aarde zal hopelijk altijd blijven bestaan. Zonder dit effect zou het leven op aarde snel over zijn. We moeten het echter niet overdrijven. En dat is nu net wat de mens op aarde aan het doen is. Op aarde heerst een mooi evenwicht dat precies voldoet aan de wensen voor het bestaan en voort bestaan van alle leven op aarde. Wat is het broeikas effect nu eigenlijk? Om de aarde is een schil van lucht aanwezig die allerlei gassen bevat. De meest belangrijke gassen zijn : 21 % en stikstof: 77% , en ja inderdaad maar 2% over voor de broeikasgassen. De belangrijkste is Co2 oftewel dioxide, gevolgd door Methaan, lachgas, en zwavelverbindingen. Deze werken als een spiegel voor warmte straling (infrarood). Veel van de warmte wordt weer teruggestraald naar de aarde, waardoor de aarde niet te veel afkoelt. Dit is zeer prettig! Maar als er te veel wordt teruggekaatst wordt het als maar warmer. En kunnen natuurlijk allerlei minder prettige dingen gaan gebeuren. E?n daarvan is het stijgen van de zeespiegel, twee is dat het klimaat in bijvoorbeeld Nederland zal veranderen. Hoe precies zijn de geleerden het niet over eens. Aannemelijk is dat de winters in ieder geval  warmer worden. De is een grote kachel die in de afgelopen miljoenen jaren steeds maar zijn op aarde heeft uitgestraald. Hierdoor zijn planten en dieren ontstaan en ook weer doodgegaan. Laag na laag zijn deze op elkaar gestapeld tot een dikke koek. Naar gelang de omstandigheden zijn deze geworden tot kolen, olie, en gas. Kool dioxide is toen uit de lucht gehaald door deze planten, die nu vergaan zijn tot olie kolen en gas. Dus zou je zeggen mooi toch recycling in zijn puurste vorm! Het is echter de snelheid waarmee alles weer wordt opgestookt, en daarmee weer terug in de lucht komt. We verstoren daarmee het evenwicht. Denk nu niet dat wij de enige zijn die het verpesten. Er bestaan grote voorraden gas op de bodem van de oceanen in de vorm van hydraat. Heel lang geleden is zo’n laag van dit gas tussen de kust van IJsland en Noorwegen waarschijnlijk door een vulkanische oprisping vrijgekomen. Tussen de kust van Engeland en Nederland was toen nog geen , en door dit gas is de aarde toen heel snel warmer geworden. Oke’ het resultaat kennen we, hebben we nu een tunnel tussen Frankrijk en Engeland. Ik wil maar zeggen, we voelen ons heel wat (de mens) maar alle grote veranderingen op aarde hebben wij niets mee van doen gehad! Kijk als morgen alle grote vulkanen op de aarde as gaan uitbraken kan dit weer een afkoeling voor een paar jaar betekenen, wat zijn we dan blij met het broeikas effect. Vergeet daarom ook het Methaan gas niet, de uitstoot is wel minder dan de koolstof dioxide, maar het effect is 20 maal zo erg. Wat denk je van al die koeien op heel de wereld? Je lacht er om, maar het is toch ook een aardige bijdrage. Wat dacht je van de zon zelf, deze is ook niet constant met zijn straling geweest. Eens in de elf jaar hebben we een zonnevlekken cyclus. Die ook nog eens in de 90 jaar veranderd met de cyclussen van elf jaar.Daardoor neemt de intensiteit af en aan.  Zo zie je maar het meeste hebben we niet in de hand, maar we kunnen natuurlijk wel zorgen voor zo veel mogelijk evenwicht. Dit zijn we toch die prachtige aarde wel verschuldigd!Zie ook de andere planeten:  http://www.astronova.nl