31 december 2020

Watt is Watt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

 

Michel,Watt is dat nou? Op elke lamp staat dit. Watt is het vermogen van de lamp. Het is het gebruik van bij een bepaalde spanning. Meer lezen…..


James Watt was een Schot die de bestaande stoommachines zodanig wist te verbeteren dat ze rendabel genoeg werden om te gebruiken. Wist je dat hij ook nog een machine heeft gemaakt om borstbeelden exact te kopi?ren? Maar stoommachines waren zijn doel, in 1785 werd hij gekozen tot lid van de Royal Society. Ter eerbetoon aan zijn werk, werd de eenheid naar hem vernoemd. Zijn achternaam dus.Hoe berekenen we nu het vermogen van een lamp. Daarvoor moeten we weten dat je twee dingen nodig hebt om een lamp te laten branden. Spanning en stroom,  I is de stroom   U is volt  en W is vermogen (Watt) Je moet je het een beetje voorstellen als . Stel dat je met een pomp water verpompt dan is de hoeveelheid water “Watt”, het water wat door de leiding stroomt is dan “Amp?re”. De druk achter het water moet je zien als de spanning. Zie de vergelijking hieronder.
We hebben voor de lamp nodig, spanning (druk)  en stroom (water dat door de leiding gaat) De spanning die uit het lichtnet komt (stopcontact) is 230 volt. De stroom is afhankelijk van de weerstand die het lampje heeft. Watt is dan de hoeveelheid stroom die door het lampje gaat. Alle hoeveelheden in de elektrotechniek gaan per uur. Ook van de lamp wordt dit uitgedrukt per uur. Watt betekend dus de verbruikte stroom per uur.We kunnen dit berekenen W(hoeveelheid) = U(spanning) x I(stroming)       Stel de lamp is 40 Watt     40 = 220 x I   I is dan 40 gedeeld door 220  = 0,18 Amp?re  Dit is dan de stroom die per uur door de lamp gaat.
 .


Kijk HIER voor een animatie over stroom.