31 december 2020

Bruin achter glas?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Sasja: Waarom worden we niet bruin achter glas? We zouden wel bruin kunnen worden als het kwartsglas zou  zijn. Kwartsglas laat namelijk de UV straling door. Gewoon glas bijna niet. Want gewoon ‘ glas’ laat maar een klein beetje door.


Het KAN dus wel.

De straling van de wat betreft licht wordt uitgedrukt in ‘Angstroms’ of ‘A’ .


Het ultraviolete licht waar we van verbranden of bruin worden licht ongeveer tussen de 4000 en 100 A(ngstrom units) Na is eruit gekomen dat het deel van de ultraviolete straling waar tussen 2,900-3,050 het meest effectief is om te ‘bruinen’en in het bijzonder het 2,967 A(nstrom)  nivo.


Licht dat een hogere waarde heeft dan 4000 A kunnen we zien.


Kijk HIER voor een animatie.


Normaal auto glas houd alle ultraviolete straling tegen toto 3000 A….. Dus dan is er nog maar heel weinig over om bruin van te worden, MAAR HET KAN DUS WEL !  Het duurt alleen veel langer. Tijdens al die lange autoritten zal je dus best een kleur krijgen, want dan zit je relatief stil te bakken onder een raampje.  Terwijl je dat thuis nooit zal uithouden achter een raam fel in de zon. Dan kan je beter vol in de zon aan het strand zitten.