25 januari 2021

Wat is AM en FM op de radio

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

   

Wat betekend AM en FM Dit zijn de modulatie soorten die gebruikt worden op de normale radio.

AM betekend amplitude modulatie, dat wil zeggen…………. laat ik eerst vertellen hoe een radio signaal werkt. Om muziek of spraak door de lucht te verzenden met een zender. Zal je gebruik moeten van een ??n of andere manier dat geluid op de uitgezonden golf aan te brengen. Een radiogolf wordt uitgedrukt in meters, midden golf bijvoorbeeld van 500 tot 1600 Khz , wat is dat nu Khz? Hertz is ??n golf per seconde dan is 500 Khz 500.000 golven per seconde. Omdat deze “golven” met de snelheid van het licht reizen, kunnen we berekenen wat de lengte van de golf is. De is afgerond 300.000.000 meter per seconde, om dan de golflengte te berekenen kunnen we de “f” delen op de lichtsnelheid. Als we de lengte willen weten L = licht snelheid/frequentie waarbij de frequentie het aantal Hertz is. Dus L(golflengte)=300.000.000 / 500.000     = 600 meter. Voor muziek en spraak worden op de normale radio maar twee manieren gebruikt. AM / FM . Bij Amplitude modulatie worden de golven in grote veranderd, let op niet de breedte! Door nu in de ontvanger een soort filter te gebruiken die deze toppen vertaald. Kan dit worden gehoord als muziek of spraak. Bij FM is dit anders hier blijven de golven gelijk van hoogte. Bij deze wordt de golflengte veranderd (Hertz) maar een klein beetje. Net dat gene wat nodig is om muziek en spraak te kunnen ontvangen. Je weet het te horen geluid gaat van 1 hertz tot 20.000 hertz ( voor mensen die goed kunnen horen.) Bij de meeste stopt het al op bij 18.000 hertz. Daarbij kunnen vrouwen meestal hoger horen dan mannen. Als we nu dit stukje veranderen in de frequentie dan kan dit worden benut om hier het geluid mee te zenden op de golven. FM wordt dan ook gebruikt op de hogere frequenties van de radio en AM op de lagen frequenties van de radio. (anders zouden we geen ruimte hebben op de de golflengte) Om het wat te verduidelijken zie het plaatje hieronder.