Food vector created by freepik - www.freepik.com

Polly Translate
Willem 11 Jaar? vraag: waarom is het warm? achter een koelkast? Ja een beetje vreemd niet, terwijl het binnen de toch koud is. 

Om het binnen in een koud te krijgen moeten we warmte uit de koelkast halen! En juist die warmte komt achter de koelkast vrij. Maar eerst een korte uitleg. Onze koelkast thuis werkt op het principe van verdamping. Na het wassen van je handen zijn je handen nat, nu moet je eens niet direkt je handen afdrogen. Maar je handen eens door de lucht zwaaien. Je zal merken dat je handen koud worden. Dit is nu precies wat in de koelkast gebeurd. Door vloeistof op een punt in de koelkast te laten verdampen, gaat de temperatuur op dit punt naar beneden. Je moet je het een beetje voorstellen als een buis waar vloeistof in zit onder druk. Waar op een bepaald punt nog maar een heel klein gaatje zit. Door dit gaatje loopt de vloeistof. Omdat achter het gaatje de buis een lagere druk heeft zal deze vloeistof makkelijk verdampen.

En hier gebeurd dan hetzelfde als met je handen het geval was, het wordt kouder. Omdat we de verdampte vloeistof willen gebruiken. (de heeft een gesloten systeeem) Gaan we de damp omzetten in vloeistof, dan moeten we de druk weer gaan verhogen. En nu komt het!

Door de drukverhoging met de compressor (dat brommende ding onder in) wordt de damp vloeistof. Terwijl dit gebeurd wordt de warmte afgestaan aan de omgeving. Kijk en dit doen we dus allemaal buiten de koelkast. Om dit een beetje te helpen doen we nog een extra aantal buisjes na de compressor aanbrengen. (het rooster achter de koelkast) Hier wordt dus eigenlijk de warmte die in de zat afgevoerd naar de ruimte waarin de koelkast staat. Door de goede isolatie heeft de koelkast geen last van de warmte. Dus als het achter de koelkast warm is, dan is dat een goed teken.

Binnen kort zal ik nog een animatie op deze bladzijde zetten.