15 juli 2024

Wat is de werking van röntgenstraling?

Ellen schrijft: Wat is nu precies de werking van r?ntgenstraling?

R?ntgenstraling, is genoemd naar de uitvinder ervan. Hij ontdekte dat als je in een luchtledige buis. Een spanning laat lopen doormiddel van weerszijden een electrode te plaatsen. verder lezen………….

R?ntgenstraling, is genoemd naar de uitvinder ervan. Hij ontdekte dat als je in een luchtledige buis. Een spanning laat lopen doormiddel van weerszijden een elektrode te plaatsen van 150.000 volt, er iets bijzonders gebeurde. Uit de buis straalde een blauw paars licht.
Maar dat was niet het enigste wat gebeurde. De buis straalde nog meer uit. Maar dit was een onzichtbare straling. Al snel werd ontdekt dat het in staat was foto materiaal te belichten terwijl er helemaal geen licht bij was geweest. De straling ging dwars door het zwarte papier dat het foto gevoelige materiaal beschermde. R?ntgenstraling is dus eigenlijk een elektromagnetische straling. Al snel werd hier natuurlijk handig gebruik van gemaakt.


Kijk niet alle stoffen laten zo gemakkelijk deze straling door, bekend is natuurlijk lood. Dit laat heel moeilijk straling door. Maar botten laten wel straling door, tenminste niet alles. Vandaar dat men in het ziekenhuis nog steeds gebruikt maakt hier van, om foto’s van de botten te maken. Alleen is de straling geminimaliseerd en het foto materiaal heel gevoelig. De straling die door het zwarte papier de fotoplaat raakt zorgt er voor dat deze zogenaamd wordt belicht. Doordat de straling de kleine zilver kristallen raken veranderen deze van structuur. Dit is precies hetzelfde wat het normale licht ook zou doen. Na het ontwikkelen hebben we dan een mooie afdruk van het geen wij normaal niet konden zien.

Dus de werking van r?ntgenstraling is de grote doordringbaarheid. En de kracht om fotomateriaal te belichten, zonder direct contact. Bij geringe straling kan het dan ook niet te veel kwaad op het lichaam. Maar te veel blijft slecht. Het kan ook uit en aan worden gezet. Dit is handig, er zijn ook radio actieve stoffen die constant straling uitzenden. Deze zijn moeilijker te behandelen, en niet zo veilig als een r?ntgen buis. Spanning er af, hup geen straling meer. Binnenkort meer en uitgebreid over straling in al zijn vormen. Ook de vraag over: is licht een straling?