17 juni 2024

?

Vraag van Tibor. 15 Jaar: Wat zijn Lorentz krachten. Lorentz was een uitvinder van deze krachten, daar was je natuurlijk al bang voor. Hij ontdekte dat als je een stroom door………verder lezen……..?
?

een draad stuurt er rond deze draad een magnetisch veld ontstaat. Hoe meer stroom des te groter het magnetisch veld is dat ontstaat. Ook ontdekte hij dat als je de plus en de min omdraait ook het magnetisch veld omdraait. Dit is te zien als je stroom door een draadje laat stromen, en daar een kompas naast houdt, je zal dan zien dat de naald zich laat richten door de veldlijnen van de draad. Op deze manier kun je ook twee draden elkaar laten aantrekken of afstoten, hetzelfde als twee magneten elkaar afstoten en aantrekken. Alleen in de draden gebeurt dit pas als de draden onder stroom komen te staan. Je snapt dat daar iets mee kon gebeuren, de elektromotor werkt op dit principe. We kunnen dan een motor maken met een vaste magneet en draden, of beide laten gebeuren door draden. Het klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar ik zal het ??n en ander uitleggen met tekeningen.