31 december 2020

Vervolg Fosfor

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

 

Beste Martin, bedankt voor je antwoord op mijn vraag. Nu is er een andere vraag bij mij gerezen. Welke stof is dit dan wel? Deze stof wordt o.a. gebruikt in glow in the dark t-shirts…Dit zijn de volgende stoffen….
 

Fluoriderende materialen geven enkel licht wanneer hun elektronen aangestraald worden. Wanneer het licht wordt weggenomen zal het stoppen met het uitzenden van de fotonen. Fluoriderende materialen bestaan meestal uit zink-, calcium, of magnesiumsulfides. Bij een zwakke lichtbron zal het materiaal goed zichtbaar zijn. Het wordt ook toegepast bij veiligheids borden gevaren-driehoeken e.d. deze stoffen worden dan toegevoegd aan het plastic

Forforescerende materialen blijven in tegenstelling tot fluoriderende materialen na het weghalen van de energiebron nog wel licht uitzenden. Dus wanneer een object van fosforescerend materiaal na blootstelling aan zonlicht of andere lichtbron in een donkere omgeving geplaatst wordt zal het oplichten. De materialen die gebruikt worden om dit effect te bereiken zijn over het algemeen calcium- en strontiumsulfide. Ook werden wel radioactieve elementen van mesothorium of radium gebruikt. Een voorbeeld hiervan is de verf die gebruikt werd in horloges. De arbeiders in de fabrieken die deze verf aanbrachten zijn langdurig blootgesteld bleken echter wel ziek te worden van het pigment. Maar deze stoffen worden nu niet meer toegepast. Deze stoffen zonden zogenaamde alpha deeltjes uit. Binnen in het lichaam richten deze schade aan. Buiten het lichaam niet. Maar de schilders van deze klokken en horlogen wijzerplaten. Waren gewend aan de penceel’s te likken om een mooi puntje te . Op deze manier kregen zij dus de verf binnen.


Tot zo ver het vervolg, als je plaatjes hebt van de zelf ontworpen disco spullen houden wij ons aanbevolen natuurlijk.