woestijnzand

Polly Translate

Vr: waar komt woestiinzand vandaan dat in nederland op de ’s valt?

Is het waar als ze over woestijnzand praten in nederland dat het uit de woestijn over waait!!!!!

Ja dat klopt inderdaad. Lees meer…
Woestijnzand heeft soms honderden kilometers afgelegd voordat het op jouw auto ligt. Het wordt tijdens zware woestijnstormen opgenomen in de lucht en daalt dan langzaam af. Doordat het zand zo klein en licht is kan het grote afstanden afleggen.

Woestijnzand is vaak rood. Onder de microscoop herken je woestijnzand doordat de korrels wel afgerond zijn, maar dof. maakt zand glad en glimmend. Woestijnzand wordt rond door de wind, want die blaast de zandkorrels tegen elkaar aan. Dan schuren de korrels tegen elkaar en slijten aan elkaar. Doordat woestijnzand niet met water in aanraking komt, blijft het dof.

PS: Soms in de zomer ligt er geel ‘zand’op je auto. Dat is geen zand maar stuifmeel !

Meer over zand in een ander NW.nl artikel hier.