Langste dag niet de warmste?

Polly Translate
Waaron is de langste
dag van het jaar niet de warmste Hoe komt het dat de langste dag van het
jaar (21 juni) niet midden in de zomer valt en daardoor gemiddeld gezien
niet de warmste dag van het jaar is. Ditzelfde fenomeen is er bij de
kortste dag (21 dec) van het jaar die niet midden in de winter valt. Is
er iemand die mij dat kan uitleggen? Dat kan ik wel uitleggen, verder
lezen……

Kijk de dagen beginnen vanaf de winter te lengen. Maar het land zee en lucht moeten langzaam weer worden opgewarmd. Als dan op een zekere dag (rond 21 juni) de langste dag aan breekt zal het hierna niet snel weer afkoelen. Alle elementen zijn nog steeds op temperatuur. (zee, land, lucht) En zullen weer langzaam gaan afkoelen. Dit kan niet snel gebeuren omdat de dagen nog steeds lekker lang duren. Welliswaar niet zo lang meer. Maar wel lang genoeg om bij de verzamelde warmte nog wat warmte toe te voegen. Zodat de afkoeling gaat na ijlen. (gaat achter lopen) Je moet je het een beetje voorstellen dat je een flinke pan opzet en deze verwarmd tot het kookpunt. Zodra het water kookt, heb je niet veel meer nodig om het water kokende te houden. Met relatief weinig gas kunnen we het water nog lang op tempeatuur houden. Dit is zo’n beetje het zelfde effect. Met het kouder worden, het korten van de dagen loopt de temperatuur weer achter. Wat eenmaal op temperatuur is gekomen zal niet zo snel ook weer afkoelen. Dus hetzelfde effect anders om. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. We hebben deze vraag ook neergelegd bij de weer mannen. deze kunnen het ongetwijfeld nog beter vertellen. We wachten hun mail af en zullen dit dan ook plaatsen.