hoe maak je haring schoon??
Om te beginnen was je natuurlijk je handen, ook om de smaak niet te beinvloeden. Je kunt het doen met een aardappelmesje |
|
maar, het is nog fijner met een speciaal haringmesje waarvan het heft en het mes gelijk lopen.
Je legt de haring neer met z’n buik van je af.
Dan schraap je alle ingewanden weg met je mes(niet snijden want anders snij je de helft van je haring al weg).
Vervolgens snij je z’n vin aan de bovenkant weg, en z’n velletje vanaf de kop.
Hier geldt ook je kunt beter schrapen dan wegsnijden anders krijg je happen erin.
Vervolgens draai je hem om en haal je daar z’n velletje eraf.
Dan maak je na z’n kop een sneetje tot de graat, je draait je mes om en gebruik de botte kant om via het sneetje de bovenste kant van de graat te halen zodat je die kunt openklappen.
Dan laat je ongeveer 1 cm graat van de staart zitten breek de graat af en neem gelijk de kop mee.
Je maakt de zijkanten goed schoon door alle graatjes weg te halen om hem vervolgens weer dicht te slaan, en vergeet vooral het vinnetje (klein) vlak achter de staart niet.
Eventueel uitjes erop en hij klaar om op te eten.
tip:
Als je een emmertje haring koopt, dan kun je de haring aan de zijkanten al snel losmaken om die vervolgens verder te ontdooien, zo kun je de rest weer invriezen van het emmertje want die zijn nog bevroren.
De nieuwe komen trouwens weer vanaf eind mei.