31 december 2020

Kracht naar Snelheid omrekenen mogelijk?

Website vector created by stories - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoi ik ben marcus en 16 jaar. Ik ben een scooterrijden. Ben laatste tijd bezig ben ik bezig met rollerbanken. De politie kan de kracht van de scooter ‘omrekenen’ naar de snelheid. Maar als ik ernaar vraag hoe dan weten ze het nooit. Volgens mij is het niet mogelijk om van kracht naar een snelheid te rekenen. Zie bijv. een vrachtwagen die heeft genoeg PK’s maar heeft niet echt een snelheid. Het heeft ook met de te maar als je dan nog eruit komt??? Mijn scooter heeft laatst 2kW op de rollerbank gehaald en dat is volgens hun rond de 100km/h. En mijn scooter heeft een massa rond 100kg.
HET KAN , het is wel moeilijk ! Lees meer…

Bij het optrekken is vermogen nodig om te versnellen, meer vermogen betekend sneller weg bij het stoplicht, topsnelheid is eigenlijk niet afhankelijk van de massa maar van de luchtweerstand. Dat merk je wel als je tegenwind hebt. Voor lucht weerstand is er de volgende formule: F=1/2*c*A*rho*v^2 (kracht[N] = 0,5 * weerstandscoefficient * frontaleoppervlak[m^2] * dichtheid van lucht * snelheid^2)
Vermogen = koppel * hoeksnelheid
Koppel = kracht * straal

Ik heb het even in een reken programma uitgewerkt.

P := M?w

M := F?r

F := 1/2?c?A?rho?v^2?

w := v/r

A := 0.5 (is een schatting)

rho := 0.32

even een paar waardes door rekenen
voor c := 0.5 =>

P(v) = v^3/25

voor c := 1 =>

P(v) = (2*v^3)/25

v is de snelheid in meters/sec, dit betekend km/uur delen door 3,6.
100/3,6 = 28m/s
P(28) = (2*28^3)/25 = 1756W = 1,7 kW

De politie hanteerd waarschijnlijk voor de weerstandscoefficient iets van 1,2. Dit lijkt mij niet onrealistisch. Moderne ’s zitten op ongeveer 0,3.

Snelheid naar vermogen, moeilijk maar wel mogenlijk !

Met dank aan Ruben voor het uitwerken, van Knowledge Explosion Network (KEN) system. The KEN