31 december 2020

Wat is Gapen of Geeuwen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Waarom moeten we geeuwen, is dat alleen als je moe bent ?

Ook als anderen geeuwen moeten we ook vaak.

Lees meer..

Als ik iemand zie gapen, moet ik vrijwel altijd ook gapen. Wat maakt gapen zo aanstekelijk?

Een mens gaat gapen als er te veel kooldioxyde en te weinig in zijn of haar bloed zit. Dit wordt door de hersenen gesignaleerd en vervolgens wordt de gaapreflex geactiveerd. Tijdens het gapen haal je diep adem. Zo komt er ineens een flinke hoeveelheid zuurstof in je longen en vervolgens in je bloed. Veel mensen rekken zich uit tijdens het gapen. Ook dit heeft een functie, namelijk verbetering van de bloedcirculatie.

Als je moe wordt, vertraagt je ademhaling. De ademhaling neemt alvast het tragere ritme aan van de slaap. Het lichaam is echter nog actief en heeft daarom meer zuurstof nodig. De kans op gapen neemt dan toe.

De meeste volwassen mensen hebben ongeveer hetzelfde biologisch ritme en raken daarom rond dezelfde tijd vermoeid. Als iemand dan begint te gapen, is er maar weinig voor nodig om mensen in de buurt ook te laten gapen. Hoe dit precies werkt is onduidelijk. Mensen vertonen echter vaker de neiging om de houding of handelingen van hun gesprekspartner over te nemen. Als de persoon tegenover je bijvoorbeeld steeds aan zijn neus zit te krabben ga je dit vaak onbewust zelf ook doen.
-In?z Geling, Amsterdam

Toevoeging)wist je dat je ook geeuwt als je het koud hebt, en dat je lichaam door te geeuwen en te rillen zelf bewegingen als het soort aanmaakt om het warm te krijgen.
-Leonie.

Bron : Intermediar knagende vragen