1 januari 2021

wat is zwakstroom?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly


Gast schrijft: Wat is zwakstroom. Nee het is geen slappe . Maar zo genoemd omdat het veilig……..verder lezen..

Over het algemeen worden spanningen onder de 24 Volt als zwakstroom aangemerkt. Deze stroom kan je veilig aanraken met de blote huid. Door de lage spanning en de gemiddelde weerstand van de menselijke huid kan de stroom door je lichaam niet hoog genoeg oplopen om schade aan te brengen. Maar let op, zou je met een los draadje per ongeluk door je huid heen steken, voelt dit plotseling h??l anders aan. In bepaalde ongunstige omstandigheden zou dit wel kwaad kunnen. 


Het is dan wel “zwakke” stroom, net als een accu. Maar als je kortsluiting veroorzaakt, kan je lelijke brandwonden oplopen. Er was eens iemand die problemen met starten van zijn wagen had. Aangezien deze nogal haast had, controleerde hij of de aansluitingen van zijn startmotor nog wel vast zaten. Daarmee kwam hij met zijn gouden ring tussen de + van de accu en de – van de startmotor terecht. Hij had nog nooit zo’n stralende ring gehad, je begrijpt dat zijn ring rood gloeiend werd. Dit komt neer op zo’n 800 graden!! Vind dan maar eens snel een beetje . Het is verder nog goed afgelopen, maar het heeft weken geduurd eer alles genezen was. En heeft nu voor altijd een ring in de vorm van het brand litteken. 


Als je de term “laagspanning” tegen komt, denk dan niet dat dit zo’n beetje hetzelfde is. Dit betekend namelijk spanningen tot 1000 Volt bij wisselspanning, en 1500 Volt gelijkspanning. Dit moet je dus zeker niet aanraken, is in veel gevallen dodelijk! De term “hoogspanning” is dus alle spanning hier boven.


Tot 50 Volt wisselspanning zou dan nog veilig zijn, en 120 Volt gelijkspanning rimpelvrij. Maar bedenk bij welke omstandigheden. Meest veilige toestand: droge handen, droog weer, staan op ge?soleerde schoenen of , gezond zijn. Meest onveilige: nat zijn, regen, natte schoenen, nat gras slechte gezondheid.