17 juni 2024

Vr: Hoe komt er uit een cd muziek? Dus: hoe is de informatie op een cd gezet?

A: Bij cd’s worden digitale gegevens omgezet naar analoge gegevens,..=muziek. Lees meer,… Waneer je een cd pakt en deze heel goed zou bekijken onder een microscoop, of heel sterk vergroot glas dan kan je wellicht de puntjes en streepjes zien die er op staan.

Een CD, of Compakt Disk, is 12 cm in doorsnede en bevat een spoor van 5 kilometer lang. De gemiddelde afspeel tijd voor zo’n spoor is een uur.
De cd is nog steeds eigenlijk het verlengde van de langspeelplaat. Maar in plaats van een grove naald op de plaat, nu een laser. Deze laser kan veel nauwkeuriger ‘lezen’ dan een naald (denk enkel al aan de dikte vd naald tov de laser). En dus kunnnen de sporen ook veel dichter naast elkaar liggen. Een nadeel van digitale gegevens is wel dan er enkel 2 types zijn. Een 0 en een 1.

Hierdoor moet het spoor ook wel erg lang zijn. De 0’en en 1’en worden met speciale technieken op de cd gezet door middel van korte en lange putjes. een lange is een 1 en een korte een klein putje. wanneer de laser deze putjes achter elkaar leest onstaat er een groep getallen. Bijvoorbeeld:

lezen: krt-lgn-krt-krt-krt-lgn-krt-krt
laser = digitaal : 01000100
waarde = analoog : 68

(van binair 0&1 omrekenen naar analoog, kan met je windows calculator op de ‘scientific’ stand)

Wanneer we nu heel veel van deze waardes omzetten achter elkaar krijgen we een piekerig verloop, dit zie je wel een op Tv als je een geluid op scherm uitgebeeld ziet worden. Wanneer nu dit via eenversterker naar de boxen gaat, horen wij dit geluid.

En hoe het in ons oor weer omgezet word is weer een ander artikel…