5 januari 2021

Zonneactivteit op het ogenblik

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Zonneactiviteit:  Op het ogenblik is de zeer actief. Zie hier de laatste foto. Klik op de foto voor de grote foto.

Op het ogenblik zijn er veel zon activiteiten. Deze veroorzaken grote vlammen die ontsnappen aan de zon. De de hierbij vrijkomt is onvoorstelbaar groot. Deze zogenaamde zonnewind blaast een grote hoeveelheid elementaire deeltjes de ruimte in. Deze veroorzaken storingen in de atmosfeer. Deze zijn te merken aan radio en TV storingen, ook zijn ze de veroorzaker van het poollicht. Dit is natuurlijk minder erg. Maar er kan ook schade ontstaan aan satellieten die rond de draaien.


Amateur radiozenders hiervan weer handig gebruik om allerlei verbindingen te maken naar het buitenland. Door de zonnen activiteit worden de buitenste lagen van de atmosfeer ge?oniseerd. Deze weerkaatsen dan de radio golven rond de aarde, waardoor het mogelijk is dat ontvangers aan de andere kant van de aarde deze boodschappen ontvangen. Vooral ’s avonds zijn deze condities optimaal. 


Zonnen vlekken verschijnen eens in de elf jaar, en kunnen vari?ren. Er zijn in het verleden ook tijden geweest dat er geen zonnen activiteiten waren. Of in een ander ritme. Maar volgens de jongste waarnemingen is het nu om de elf jaar. Hoe komt dit?  Ja dat weet eigenlijk niemand. 


Klik hier voor de NASA site