16 april 2024

is de bast van vogelkers gevaarlijk voor papagaaien

Mevr Boelema Vr: is een amerikaanse vogelkers gevaarlijk voor papagaaien, het is de bedoeling een vogelkers in de tuin te zetten en hierop onze papagaaien overdag in los te laten.
Ongetwifeld knagen zij aan de bast ed
A: De hekelse Vogelkers in uw tuin is een aardig idee. Alhoewel niet onze specialiteit hebben we toch wat kunnen vinden over de 2. Lees Meer..

De Amerikaanse vogelkers   oftewel de Prunus serotina E.

      

AARD:loofboom
BLAD:enkelvoudig blad
bladrand: gezaagd
bladvorm: langwerpig
nervatuur: veernervig
VRUCHT:bes
BLOEIWIJZE:in aren



Geneeskundige waarde: geen.
Gebruik: de vruchten worden in Amerika gebruikt om smaak te geven aan brandewijn en rum. Het hout wordt gebruikt voor meubels. In Europa wordt de Amerikaanse Voglekers aangeplant als sierboom.
Opgelet: de Amerikaanse Vogelkers is ingevoerd vanuit Amerika naar de Kempen omdat de boom over snelverterende bladeren beschikt die de arme zandgronden terug vruchtbaar konden maken. Een tweede reden was dt de boom snel groeit met een rechte stam die geschikt was om de koolmijngangen te onderstutten. Het probleem is dat de boom hier enkel in struikvorm voorkomt en dus onbruikbaar is. De boom verspreidt zich enorm ten nadele van de inheemse flora. Bospest is dus een gepaste bijnaam. Het huidig bosbeheer is erop gericht om de boom uit te roeien.

Zowel de vrucht als de bast is niet giftig, maar natuurlijk overdaad schaad.

Direct maar voor de duidelijkheid: een papegaai is, voor de meeste mensen, geen geschikt huisdier. Papegaaien zijn zeer sociaal ingestelde en erg intelligente vogels. U moet al aan een aantal voorwaarden voldoen om een papegaai op een goede manier te kunnen houden. De belangrijkste voorwaarde is wel dat u genoeg tijd aan de vogel kunt besteden.

Papegaaien zijn zeer sociale dieren, zij dienen dan ook altijd een of meerdere partners te hebben. Het liefst een soortgelijke maar ook een persoon of gezin kan deze plaats innemen. Deze persoon dient wel een groot deel van de dag contact met de papegaai te kunnen hebben, alleen de avondtijd is veel te kort. Bedenk ook goed hoe uw woon/gezinssituatie er nu uit ziet en of hier de komende jaren veranderingen in komen. U kunt een papegaai gelijk stellen met een klein kind, als in de leefomstandigheden van een kind iets veranderd kan het gedrag van het kind ook een verandering ondergaan. Een papegaai wordt met een goede verzorging een jaar of 40!!! En al deze tijd is de aandacht nodig.

Een papegaai moet voldoende ruimte hebben, de vogel moet kunnen klimmen en zijn vleugels kunnen gebruiken. De papegaai moet dagelijks uit de kooi gelaten worden zodat deze ook echt kan vliegen. U moet dan wel de gordijnen of lamellen voor de ramen dicht doen, ander vliegt de papegaai zich dood. Denk er bij de keuze ook goed over na dat de kooi er voor de papegaai is, het decoratieve van de kooi komt op de tweede plaats. Een koperen kooi is wel decoratief, maar het koper (zwaar metaal) is voor de papegaai een vergif.
Aan de zitstokken in de kooi wordt meestal te weinig aandacht besteed, terwijl deze voor de papegaai zeer belangrijk zijn. De zitstokken moet een goede grip voor de poten geven, en moeten wat afwisselend van dikte zijn zodat de poot niet altijd in dezelfde stand staat. Zitstokken van kunststof en aluminium zijn absoluut af te raden. Het prettigst voor de papegaai zijn verse takken zo uit de natuur, maar vurenhout is ook geschikt. Aan deze takken kan de vogel ook fijn knagen. Geschikt hout komt van fruitbomen, wilg, enz. Denk er wel om dat als de stokken glad worden deze ververst moeten worden, omdat de vogel anders geen grip op de zitstokken heeft.

Bodembedekking
Als bodembedekking moet u geen kranten en schelpenzand gebruiken. Schelpenzand stuift en is slecht voor de longen van de papegaai. Het beste kunt u beukensnippers of korrels op maisbasis gebruiken als bodembedekking. Wel moet u de kooi enige keren per week reinigen.

De voeding is uiteraard ook belangrijk.
Voedingsfouten zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverschijnselen bij papegaaien. Als een vogel in de huiskamer gehouden wordt dienen er geen pinda`s gevoerd te worden. Pinda`s zijn erg vet, een papegaai zal er dan ook snel door vervetten met alle vervelende gevolgen van dien. Zaad alleen is onvoldoende voor een papegaai, groente en fruit zijn onmisbaar als u uw vogel gezond wil houden. Uiteraard dient u alles in de juiste verhouding te voeren, bedenk dat een klein blokje appel voor de papegaai voor ons ongeveer 2 appels zouden zijn. In plaats van zaad kunt u ook brokjes (pellets) of volledig voer geven, waar eivoer en vitaminekorrels in zitten. Allerlei snoepjes, koekjes etc. is misschien wel goed voor u maar voor een papegaai is het puur vergif.

De luchtvochtigheid is in een huiskamer veel te laag voor een papegaai, de vogel moet dan ook dagelijks een douche krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door te nevelen met een plantenspuit.

Als u een papegaai aanschaft, koop dan alleen een in Nederland gekweekte vogel en niet een vogel die uit de natuur is gevangen. Ook komen alleen die soorten in aanmerking die niet direct beschermd zijn, de beschermde soorten dienen uitsluitend voor de kweek ingezet te worden. Een hier gekweekte vogel is altijd herkenbaar aan een dichte ring om zijn poot waarop verschillende gegevens staan. Op de ring staat het jaartal waarin de vogel geboren is en een code van de kweker. Zo is te achterhalen bij wie de vogel gekweekt is.

Een belangrijke eerste fase van de papegaai als huiskamervogel is het socialiseren. Laat de vogel merken dat deze er echt bij hoort. Maar geef de vogel ook zijn rust. Het socialiseren van een papegaai is te vergelijken met het opvoeden van een kind, wees duidelijk en consequent.

Onder de naam papegaai worden vele soorten samengevat. Er zijn verschillende papegaaigroepen te weten:
1. de Agapornissen of dwergpapegaaien
2. de Forpussen of muspapegaaien
3. de langvleugelpapegaaien
(Poicephalus soorten)
4. de grijze roodstaart papegaai
5. de Amazones
6. de Kaketoes
De meest geschikte papegaaien zijn de papegaaien die in Nederland gekweekt worden. Dit betekent dat u ze al jong kan krijgen. Hoe eerder men begint met het goed socialiseren van de vogel des te meer plezier gaat men aan deze vogel hebben. Het beste is een jonge vogel die net uit het nest is.

De kleinste papegaaien zijn de Forpussen of muspapegaaien, iets groter zijn de Agapornissen of dwergpapegaaien, deze zijn zeer tam te krijgen. Een enkeling leert zelfs een woordje.
Kleinere papegaaiensoorten zijn de Senegalpapegaai (bonte boertje) en de Meyerpapegaai, deze kunnen erg tam worden, zij zijn gemakkelijk in de omgang.

De grijze roodstaart is wel een van de bekendste, het praten is een belangrijke eigenschap van deze vogel. Vaak zijn ze eenkennig.

De groene papegaaien horen tot de Amazones, hier zijn vele soorten van te houden. De geel- en blauwvoorhoofdamazone worden het meest gehouden. Ze worden erg tam en kunnen ook leren praten.

Ara`s zijn erg grote parkieten. Een grote Ara is wel erg imposant maar bedenk ook dat ze de vleugels moeten kunnen gebruiken, heeft u zoveel ruimte? En luister eens naar het geluid dat ze kunnen produceren, hoe denken uw buren hierover? Kortom een Ara is absoluut geen geschikte huiskamervogel.

Heeft u alles wel overwogen en besluit u toch een papegaai als huisdier te nemen dan wensen wij u en uw papegaai veel plezier met elkaar.

Ik zou u ten aller tijden willen aanraden bij sterke twijfel toch contact op te nemen met uw dierenarts of uw vereeniging. Meer weten natuurlijk meer dan enkelen. Mochten bezoekers dit lezen dan kan er hieronder altijd gereageerd worden.

Bron:  http://www.dierbaar.nl/handlei.html#papagaai