22 november 2024

Monsterlijke groene reuze rups?

Vr: er zit een zeer grote groene rups in onze boom(20cm) nog nooit zo een grote gezien.Wat kan dat voor een soort zijn?? En is deze omvang normaal? A:Weet je zeker dat het geen slang is ?20Cm is erg groot. Is het er 1 van deze?. Lees Meer. !! Wist je dat, als je lid wordt, en dan een vraag stelt, we je op de hoogte houden van een antwoord !! [Hier lid worden]

Zonder meer informatie is het helaas niet mogelijk om te zoeken naar het soort rump dat je hebt. Een digitale foto, een keer her-opmeten, en het soort boom waar hij in zit helpt allemaal. is hij glad, helemaal groen. Of heeft hij ook stekels en streepjes (heel klein soms) Je kan altijd je foto mailen naar info@natuurwetenschappen.nl

We vonden wel wat algemene informatie over rupsen, dus die willen we jullie niet onthouden natuurlijk.

—————–

Rupsen, vreetmachines of onvoltooide schoonheid?
Het leven van een vlinder bestaat uit drie duidelijk onderscheidbare fasen (eigenlijk vier, maar ‘leven’ als een eitje tel ik voor het gemak even niet mee). Deze fasen of stadia zijn het rupsstadium, het popstadium en het stadium als vlinder. Uiteraard is het stadium als vlinder het bekendst bij de meeste mensen, alhoewel het bij sommige soorten vlinders ook het kortste stadium is. Veel mensen vinden een vlinder leuk om te zien, maar om zo een mooie vlinder te worden moet het dier eerst door een aantal minder aanschouwelijke stadia. Een van die stadia is de rups, een meestal onooglijke, soms zelfs schadelijke, fase van het vlinderleven. Ik zal van de vijf hoofdrolspelers in het jaarthema de rupsen en hun waardplanten beschrijven in dit stukje.

De Atalanta (Vanessa atalanta)
Uiterlijk en gedrag
De rups van de Atalanta heeft in eerste instantie een zwarte kop en is zeer klein (ongeveer 5 mm), deze zwarte kop is in een latere stadium (na een aantal vervelling) niet meer zichtbaar. De jonge rupsen brengen de dag door in een of meer opgerolde bladen van de waardplant, een huisje dat ze van lieverlee opeten. Na een aantal vervellingen is het een stekelige, goed gecamoufleerde rups (soms zwart met gele plekken, maar ook olijfgroen met gele of zwarte vlekken op de zij) van ongeveer 35 mm. De vlinder brengt ongeveer een maand door als rups.
 
© KNNV afd. Regio Delft http://www.knnv.nl/afd.RegioDelft/jaarthema.htm

Rups van de Atalanta (Vanessa atalanta)
Rups van de Atalanta (Vanessa atalanta)

Waardplanten
Voornamelijk planten van de brandnetelfamilie (Urticaceae) en dan vooral de Grote brandnetel (Urtica dioica), maar ook Groot glaskruid (Parietaria officinalis, zaden van deze plant zitten dit jaar in de zaadlijst) wordt vaak genoemd als waardplant.

De Kleine vos (Aglais Urticae)
Uiterlijk en gedrag
De jonge rupsen leven, normaal gesproken, in een gemeenschappelijk wit web in de toppen van de waardplanten. De groep splitst zich op als de rupsen groeien. In eerste instantie zijn de rupsen bleek van kleur, maar worden na vervelling donkerder. Na de laatste vervelling zijn ze echter extreem makkelijk te herkennen, ongeveer 20 mm lang, zwart met gele strepen en geelgroene doorns over het hele lichaam.
 

Rups van de Kleine Vos (Aglais Urticae)
Rups van de Kleine Vos (Aglais Urticae)

Waardplanten
Planten van de brandnetelfamilie (Urticaceae), meestal de Grote brandnetel (Uritica dioica) maar ook de Kleine brandnetel (Uritica urens) kan als waardplant worden gebruikt. Meestal bevinden deze planten zich op een open, zonnige plaats.

De Dagpauwoog (Inachis io)
Uiterlijk en gedrag
Na het uitkomen spinnen de rupsen samen een web in de groeitop van de waardplant. Zij voeden zich en leven in dit web. Als een blad op is en het web vies geworden is van de afgeworpen vellen en uitwerpselen, wordt een nieuw web gesponnen. De jonge rupsjes zijn grijsgroen en worden na iedere vervelling donkerder. Uiteindelijk zijn ze volledig zwart, voorzien van kleine witte vlekjes (wratjes) en glimmend zwarte, gevorkte stekels. Als ze volledig volgroeid zijn gaat de groep uiteen om zich te verpoppen.
 

Rups van de Dagpauwoog (Inachis io)
Rups van de Dagpauwoog (Inachis io)

Waardplanten
Planten van de brandnetelfamilie (Urticaceae), voornamelijk de Grote brandnetel (Uritica dioica).

De Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Uiterlijk en gedrag
Een groen blauwe rups met een, niet altijd even duidelijke, witte streep op zijn zijkant. De rups zit altijd boven op het blad en is door zijn schutkleur goed beschermd. De rups is na ongeveer vier weken volgroeid.
 

Rups van de Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Rups van de Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

Waardplanten
De belangrijkste waardplanten van de Citroenvlinder zijn de Vuilboom (Frangula alnus) en de Wegedoorn (Rhamnus carthartica).

Het Gamma-uiltje (Autographa gamma)
Uiterlijk en gedrag
De rups is lichtgroen of bruin met twee witachtige langs strepen. Aan het einde van de groeiperiode meet ze ongeveer 40 mm. Ze hebben een kleine, gelige kop en het voorste gedeelte van het lichaam is duidelijk versmald. Voor aan hun lijf hebben ze twee paar proto poten en achteraan een paar. Ze bewegen zich voort als een rups van een spanner.
 

Rups van de Gamma-uiltje (Autographa gamma)
Rups van de Gamma-uiltje (Autographa gamma)

Waardplanten
Deze soort is niet erg afhankelijk van een specifieke waardplant, alles wat laag bij de grond groeit is goed genoeg. Ook cultuurgewassen voldoen aan het menu van het gamma-uiltje, de rupsen van deze vlinder worden dan ook vaak schadelijk genoemd.

Conclusie
Vreetmachine of onvoltooide schoonheid? Het is een kwestie van perspectief, echt moeders mooiste zijn ze zeker niet, maar hun uiterlijk als volgroeide vlinder compenseert toch veel. Sommige rupsen zijn schadelijk, dat valt niet te ontkennen, maar vaak wel te nuanceren. Zoals bij het Gamma-uiltje, waarvan de rupsen in de late zomer tot in het najaar actief zijn en dus alleen schade kunnen aanbrengen aan late cultuurgewassen. Opvallend is verder dat veel vlinders de Grote brandnetel als waardplant hebben, zo is een onooglijke plant toch weer belangrijk.

 

Bron: Wim Kuilman

Andere hele mooie Vlinder en rupsen sites die we vonden:

http://www.vlindertuindeberkenhof.nl

Op NW.nl een andere vraag : Vlinders