25 januari 2021

energie vanaf andere planeten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast: Evelien K, 16 Jaar Is het mogelijk dat er over een paar honderd jaar zoals aardgas vanaf planeten buiten onze dampkring naar de worden getransporteerd? En kan dit ook een goeie uitwerking hebben? Alvast bedankt!
Een goede vraag Evelien, Maar daarvoor moeten we een paar dingen goed bekijken. Kost het niet meer energie om dit bijvoorbeeld gas hier naar toe te halen, en    verder lezen………

Hoe gaan we dit doen? 


Om bijvoorbeeld gas hier heen te halen, wat nu ook al gebeurd door gasmaatschappijen, moeten we een paar dingen uitleggen. We kunnen op het ogenblik gas vervoeren en of opslaan op twee manieren. De eerste is het samenpersen van gas in een tank, maar dat is natuurlijk begrenst. Hoe meer gas er in de tank wordt geperst, des te hoger de druk hierin zal worden. Op deze manier wordt de tank wel erg dik, en daardoor zwaar. We kunnen het gas ook vloeibaar , maar dat moeten we het wel vloeibaar houden door het te koelen tot – 160 graden Celsius. Dan kunnen de tanken minder dik zijn, wel moet dan de isolatie erg goed zijn, en de tank zal permanent gekoeld moeten worden. Je raad het al, dit kost ook energie. En hoe krijg je zo’n tank weer fatsoenlijk de dampkring binnen? 


Maar ik wil je idee niet niet afkraken hoor, ik vindt het juist een goed idee! Misschien vinden we in de toekomst wel materialen uit die al deze dingen beter kunnen opvangen. Of misschien kunnen we dan de energie in een ander medium opslaan, en dan naar de aarde brengen. Kijk maar naar je mobieltje, de eerste hadden een accu nodig van zo’n 5 kilo. En moet je nu eens kijken, het is helemaal niets meer, met stand-by tijden van 20 dagen! En wie weet vinden we nieuwe stoffen op andere planeten die ons hierbij kunnen helpen?


Maar laten we onze eigen planeet niet vergeten. We kunnen de energie ook beter gaan gebruiken, betere isolatie enz. Wist je dat er in de buurt van de Bermuda driehoek op de bodem van de zee meters dikke lagen met hydraat zijn opgeslagen. Dit moet je voorstellen als een soort , dat als je het laat smelten gas laat vrijkomen. Zie ook: Methaan-hydraat  op deze pagina. Maar je moet bedenken dat elke vorm van energie die vrijkomt als warmte schadelijk is voor de omgeving. Het beste is dus zoveel mogelijk ??n zijn met de . En dat betekend slim omgaan met de energiebronnen. Zie ook dit: broeikas effect. Er zijn ook plannen om via een heel groot zonnepaneel in de ruimte energie naar de aarde te sturen in de vorm van micro straling. Deze wordt dan weer opgevangen door bijv een energie centrale op aarde. Maar de gevaren zijn dat deze uit de koers zou raken, en zijn energie op een ander gebied terecht komt. Daar moet je toch niet aan denken. Wat denk van de andere landen, die zouden dit weer als bedreiging zien, als de straal moetwillig ergens anders op wordt gericht.


En misschien bedenk jij in de toekomst een goed idee, dat kan natuurlijk ook! Natuurkunde is een mooi vak!