3 januari 2021

de kleur van dinosaurusen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr: ik vraag me wel eens af hoe ze de huidkleuren van de dinosaurussen kunnen weten. Ik ben een aantal maanden geleden op de dino-expo in japan geweest en daar zie je dus o.a. filmpjes / replica’s van de dinos. Weet iemand hierop het antwoord?
Antw: Je weet ze wel te vragen,..wellicht een teleurstellend antwoord..Lees Meer.

!! Wist je dat, als je lid wordt, en dan een vraag stelt, we je op de hoogte houden van een antwoord !! [Hier lid worden]

De kleur van dino’s is niet bepaald.
Er is nog nooit een opgraving gedaan die daar licht op schijnt.
De manier waarop die kleuren nu ‘verzonnen’ worden is puur door schatting en in acht neming van de vermoedelijke sociale rol van het dier, de leef omgeving, en of het een prooi dier was of een roof dier.

Wanneer die rollen vergeleken worden met kleur verdelingen van hedendaagse dieren is er redenlijk in te schatten wat voor kleursoorten er geweest zijn.
De structuur van de huid is al helemaal ingeschat, denk maar aan de gladde huid van kleine dieren, de plooi huid van olifanten, of de schaal achtige huid van de krokodil.

Dus jou ‘boren verstenad’ schatting is wellicht soms nog acurater dan die japan expo. Al zullen ze best wel er lang over nagedacht hebben daar. ­čÖé

Dino info:
http://pubs.usgs.gov/gip/dinosaurs/