26 januari 2021

Smelten van ijs

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
Als je in een glas doet en hier aan toevoegt zodat het glas tot aan de rand gevuld is, zal dan na het smelten van dit ijs het niveau van het water gedaald zijn, hetzelfde gebleven of zal het glas overlopen?
Antw: Het water zal dalen,.. Lees Meer..

!! Wist je dat, als je lid wordt, en dan een vraag stelt, we je op de hoogte houden van een antwoord !! [Hier lid worden]

Wanneer water bevroren wordt dan neemt het meer plaats in dan dat het zelfde water doet.
Dit kan zelfs tot hele hoge krachten leiden, die hele rotsblokken doen spijten. Daarbij wordt water in spleten en kieren gedaan, en daarna dmv stikstof of koolzuurgas bevroren.

Je zoet het ook aan de slootkanten in de winter, het staat dan ook hoger, en soms zie je wel dat het ijs zelfs boven het water ligt (gevaarlijk,..).
Water is een echte uitzondering hierin, normaal worden dingen van vloeibaar naar vaste vorm kleiner, enkel water doet dit niet, onder andere doordat water een kristal structuur aanneemt, waarbij de afstand tot de water moleculen groter is dan in de vloeibare staat.
Het verschil in volume is 11 % hierbij ! Kijk dus altijd uit met invriezen van water gebaseerde vloeistoffen. (geen in de vriezer dus).

Bronnen:
http://projects.edte.utwente.nl/deeltjesmodel/F-register.html
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll055/waternl/special.htm