17 juni 2024

Gast: Echo’s en r?ntgen straling
Voor school moet ik onderzoeken of echo’s in de toekomst r?ntgen straling gaan vervangen(omdat die straling gevaarlijk is), ik denk het niet omdat je met r?ntgen straling veel meer dingen kan onderzoeken. Ik heb twee vragen:
1. Is mijn redenatie correct  2. Is er een proef waarmee ik zoiets kan aantonen?
Bij voorbaat dank,
Jan H (15 jr.)
Het zal in de toekomst wel minder worden gebruikt, maar nog niet vervangen. Verder lezen……..

Het is waar dat voor meer en meer toepassingen r?ntgen straling wordt vervangen door echo apparatuur. Omdat dit inderdaad veiliger is goedkoper en kleiner. En ook nog eens simpel in gebruik. Ook het feit dat je geen niveau 5 A straling diploma nodig hebt voor de bediening hier van. Maar bepaalde toepassingen vereisen nog steeds r?ntgen foto’s. Zeker nog steeds met de botten, deze zijn altijd grillig van structuur, dus valt dit mee voor de echo’s. Maar denk ook aan de toepassingen met Hart en long onderzoek, er wordt dan vaak gebruik gemaakt van een contrast vloeistof. Op het ogenblik kan dat alleen met r?ntgen apparatuur. Ook voor maag darm onderzoek worden soort stoffen gebruikt, dus niet te vervangen voor echo apparatuur. En vergeet niet de MRI scan apparatuur. Zie ook deze link, verbetering van de r?ntgenbuis.


Hieronder nog wat uitleg over de rontgenbuis:


 


In de Anode zit nog een gloeidraad om de elektronen makkelijker los te maken. Hoe kunnen we makkelijk onthouden wat plus en min is? Met KNAP……… Kathode Negatief, Anode Positief 


R?ntgenstraling, is genoemd naar de uitvinder ervan. Hij ontdekte dat als je in een luchtledige buis. Een spanning laat lopen doormiddel van weerszijden een elektrode te plaatsen van 150.000 volt, er iets bijzonders gebeurde. Uit de buis straalde een blauw paars licht.
Maar dat was niet het enigste wat gebeurde. De buis straalde nog meer uit. Maar dit was een onzichtbare straling. Al snel werd ontdekt dat het in staat was foto materiaal te belichten terwijl er helemaal geen licht bij was geweest. De straling ging dwars door het zwarte papier dat het foto gevoelige materiaal beschermde. R?ntgenstraling is dus eigenlijk een elektromagnetische straling. Al snel werd hier natuurlijk handig gebruik van gemaakt.


Kijk niet alle stoffen laten zo gemakkelijk deze straling door, bekend is natuurlijk lood. Dit laat heel moeilijk straling door. Maar botten laten wel straling door, tenminste niet alles. Vandaar dat men in het ziekenhuis nog steeds gebruikt maakt hier van, om foto’s van de botten te maken. Alleen is de straling geminimaliseerd en het foto materiaal heel gevoelig. De straling die door het zwarte papier de fotoplaat raakt zorgt er voor dat deze zogenaamd wordt belicht. Doordat de straling de kleine zilver kristallen raken veranderen deze van structuur. Dit is precies hetzelfde wat het normale licht ook zou doen. Na het ontwikkelen hebben we dan een mooie afdruk van het geen wij normaal niet konden zien.


Dus de werking van r?ntgenstraling is de grote doordringbaarheid. En de kracht om fotomateriaal te belichten, zonder direct contact. Bij geringe straling kan het dan ook niet te veel kwaad op het lichaam. Maar te veel blijft slecht. Het kan ook uit en aan worden gezet. Dit is handig, er zijn ook radio actieve stoffen die constant straling uitzenden. Deze zijn moeilijker te behandelen, en niet zo veilig als een r?ntgen buis. Spanning er af, hup geen straling meer.