1 januari 2021

Hoe bouwd een spin zijn web

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Gast: Hoe bouwt een spin zijn web?
wat ik dus wil weten is, hoe een spin het begin van zijn
web opzet, dus de eerste aanknopingspunten maakt,
om zo uiteindelijk een web te .
Zemorah N 17 , Ja een web ontdekt je meestal pas als hij in je gezicht zit. Maar hoe begint zoiets? Verder lezen………

Op een stukje van 30 bij 30 centimeter vind je gemakkelijk 5 spinnen. Men heeft berekend dat een stuk landbouwgrond van 1 hectare tot 1.000.000 spinnen kan bevatten.


Maar hoe begint een spin zijn web te bouwen? Zie hieronder hoe dit in zijn werk gaat, alleen de hoofd draden laten we zien. De hele web bouwen koste me wat veel tijd. Om de draad naar de andere boom te krijgen laten ze een draad door de lucht zweven op de wind, maar gaan er ook zelf wel aan hangen om een goed punt te vinden.


 De prooi uit het web halen.


Wanneer de prooi in een web vliegt, moet de spin dit te weten komen en de prooi zo vlug mogelijk verzegelen. Dit is voor een spin niet zo eenvoudig, ze ziet slecht en dikwijls is de prooi zeker gevaarlijk! Vanwege hun visuele handicap gebeurt het meestal op de tast. Als je dus een leeg web ziet, dan kan je door het web aan te raken, de jager naar het centrum van het web zien bewegen.
Om de prooi te lokaliseren, checkt de spin de spanning van de verschillende draden. Afhankelijk van de prooi wordt deze losgesneden, verdoofd of ingepakt in speciale zijde en al dan niet verorberd.


Tot slot nog wat records:

Een spinnendraad ter dikte van een potlood is sterk genoeg om een jumbo uit de lucht te halen.

Het grootste web is een wielweb van de Nephila , 1 meter in diameter. Zelfs kleine kikkers behoren tot haar prooien.