31 december 2020

Tesla Spoel

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr, Tim 16Jr : Graag ik geweten hoe een tesla spoel in zijn werk gaat, en zelf had ik zo een nagemaakt in het klein natuurlijk.
kan iemand mij helpen aan informatie ? plannetje ? beschrijving ?
Antw door Spacewuppy: Een tesla-spoel wordt gebruikt wordt in radio’s en tv’s. Het heeft te met een spoel waarbij lage spanning omgezet wordt in hoge spanning. Een bobine van een is hiervan een goed voorbeeld.
Dit kan soms gevaarlijk zijn…Lees meer..


Nikola Tesla
1856-1943
 

 

Tesla was een immigrant uit Joegoslavie. In Belgrado staat een museum aan Tesla gewijd. Hij was een briljant uitvinder, en er wordt beweerd dat hij (en niet Marconi) de radio uitvond, alsook de Rontgenstralen…


 


 


De eenheid van magnetische flux is naar hem genoemd: de Tesla. Hij raakte meer en meer gefascineerd door resonantieverschijnselen, vooral elektrische resonantie. Als je een elektrische in resonantie brengt, gebeuren er vreemde dingen. Zijn Teslaspoel is hiervan een sprekend bewijs. Dit is een hoogfrequente transformator, en spuwt enkel honderden kilovolt uit in het radiofrequent gebied. De spanning wordt zichtbaar als een soort “corona”, een hoogfrequente ontlading. Zijn kleine modellen produceerden vonken van enkele tientallen centimeters, de grotere modellen gaven meters lange vonken . Deze hoogfrequente spanning is niet gevaarlijk, omdat zij aan de oppervlakte van de huid loopt (skin-effect) en daardoor geen schade veroorzaakt. Tesla liet lange vonken aan zijn vingers ontsnappen als demonstratie. 
Nikola Tesla onder een spoel met ongeveer 12,000,000 volt.
De foto werd genomen in zijn laboratorium in Colorado Springs rond 1899


En Tesla dacht altijd “groot”. Hij bedacht het systeem van de elektrische distributie, zoals we het nu kennen.


Zijn uitvindingen maakten van George Westinghouse een rijk (Westinghouse Corp.)
Het idee om elektrische stroom via de te sturen, een excellente geleider, was ook zijn idee. Daarom hebben we nu aan elke stekker een derde pin: de aardingspin. De grond werd door hem ook lang als een “geleider” gebruikt.  

Onderaan de primaire spoel met enkele windingen in dikke koperdraad (koperbuis), erboven de secundaire spoel met  vele windingen.

 

Schema van een Teslaspoel. De Teslaspoel is in principe een hoogfrequente transformator.De primaire wikkeling vormt een serie-resonantiekring waarin de spanning zo hoog mogelijk wordt opgevoerd. Bij de ontlading over de vonkenbrug ontstaan zeer grote stromen, welke zeer hoge spanningen teweegbrengen in de secundaire spoel.


 

Meer info:
Nikola Tesla Page
Nycap
Best Tesla Biography
Tesla links
Nikola Tesla U.S. Patent Collection
NIKOLA TESLA – ERASED AT THE SMITHSONIAN
Nikola Tesla Information Source
http://www.nickf.com/tesla.htm

 Spectaculaire meterslange corona-effecten in deze zelfbouw Tesla-spoel


Zelfbouw:

OPGEPAST!!!
DERGELIJKE APPARATEN KUNNEN DODELIJKE ONTLADINGEN VEROORZAKEN!
Tesla Coil Safety Information


Chris Hill
Reinhard Buchner
Matt Behrend’s Tesla Coil Web Site (De werking van een Tesla-spoel wordt prachtig uitgelegd!)
Tesla Technology Research
Tesla plans, parts, kits
hal6000.com
http://www.altair.org/tesla.htm
SOURCES OF TESLA COIL CONSTRUCTION ARTICLES AND PLANS
Teslacoil door Peter van Eck: www.pve.tmfweb.nl


Boeken over Tesla:
http://members.home.net/phil.hamilton/books.htm


 


Bron vermelding:  Cristine Daniels, docente KHLim.