M-Theorie

Polly Translate

ik had een vraag over de M-theorie ik las laatst een boek dat daar over ging maar ik kon er niet echt wijs uit worden of ik ben gewoon te dom om het te berijpen šŸ˜› maar kunne jullie is uitleggen wat dat nou in houd die M-theorie ?


Al heel lang probeert men een universele theorie te krijgen.


Deze theorie moet de 4 krachten unificeren, namelijk de elektromagnetische kracht, de sterke en zwakke kernkracht en de zwaartekracht.

Al eigenlijk vanaf de relativiteitstheorie en later de quantum theorie probeerden diverse natuurkundigen een theorie te die deze vier krachten kon unificeren. Dit lukte wel met de eerste drie, maar de zwaartekracht wilde niet zo vlotten. Jaren later dacht men het gevonden te hebben: De SNARENTHEORIE. Deze theorie ging er van uit dat alles (om het simpel te zeggen) met snaren aan elkaar gelinkt was.


Dus de vier krachten waren in principe door een  soort miniscule elastiekjes aan elkaar verbonden en die elkaar overal beinvloeden. Men dacht dat zwaartekracht hier ook in zou passen, maar in de jaren erna zijn er ongeveer 5 verschillende snarentheorieen ontwikkeld en ze waren allemaal even goed en briljant.


Maar het strookt allemaal nog niet 100 procent met de zwaartekracht, dus is er deze M-theorie ontwikkeld. Men verwacht hier veel van al wordt het ook wel een tweede snaren-theorie genoemd. Natuurlijk zijn er zoals altijd meestal voor- en tegenstanders. De toekomst zal door experimenten moeten uitwijzen of dit ook klopt. We wachten af.


 

Kijk ook eens op: http://www.vpro.nl/wetenschap/index.shtml