2 januari 2021

Meetkunde en Spanning

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vraag van Hamide :


1.Omschrijf het begrip analoog? 
2. Omschrijf de wet van ohm? 
3.Wat is spanning en hoe kun je die meten?
4.Wat is en hoe kun je die meten?
5.wat is vermogen en hoe wordt dat uitgerekend?


 Het lijkt er op dat je weinig zin hebt om je proefwerk op school zelf voor te bereiden, maar vooruit dan maar .

1: Het verschil tussen analoog en is dat bijvoorbeeld een analoog horloge de tijd altijd aangeeft, een digitaal horloge geeft de tijd in stapjes aan. Hetzelfde geldt dus ook voor spanning, waarbij de analoge logica oneindig veel toestanden kent terwijl de digitale logica er 2 kent: namelijk aan en uit of 0 en 1.


2:  U=I*R  (spanning= stroom*weerstand) – I=U/R – R=U/I 


3: Spanning is het verschil tussen de potentialen, anders gezegd: spanning is de kracht waarmee de elektronen tussen de ladingen afgestoten cq aangetrokken worden. Dit wordt uitgedrukt in volt. (V)


4: Stroom wordt door spanning opgewekt en kan alleen lopen in een gesloten kring. Stroomsterkte wordt uitgedrukt in ampere (A).


5: Vermogen (P) wordt uitgedrukt in watt (W) cq kilowatt (kW), het wordt berekend aan de hand van spanning en stroomsterkte: bij gelijkstroomvermogen is dat P=U*I. Bij wisselstroom wordt dat P=Peff=Ueff*Ieff=U^2eff/R=I^2eff*R


Oh ja alles kun je meten met een multimeter of scoop let er wel op dat de meeste multimeters maximaal een paar ampere kunnen meten. (anders gaat ie roken ).