17 juni 2024

CC 0

Thomas Alva Edison
1847 – 1931 
Thomas Edison is vooral bekend om zijn uitvinding van de gloeilamp en de fonograaf. hij werd geboren in 1847 in Ohio. Op school haalde hij maar magere resultaten, maar voornamelijk omdat hij zich niet kon inpassen in het stricte schoolsysteem in die tijd. Na een tijd besloot zijn moeder zelf les te geven.

De Amerikaanse uitvinder Thomas Alva Edison (1847-1931) werd in zijn tijd ook wel eens “De tovenaar van Menlo Park” genoemd. Thomas Alva Edison begon reeds op negenjarige leeftijd met natuurkundige proeven. Hij wordt door sommigen beschouwd als de grootste uitvinder van zijn tijd. Zijn belangrijkste bijdrage was de constructie van de eerste elektrische gloeilamp.
Vanaf zijn twaalfde werkte hij reeds bij de Grand Trunk Railway. Daar installeerde hij zijn eerste laboratorium in een niet gebruikte vrachtwagon, and begon hij met de uitgifte van een tijdschrift: Grand Trunk Herald.

Als beloning voor het redden van een collega bij de spoorwegen, mocht hij leren een telegraaftoestel bedienen. dat boeide hem bovenmate, en werkte van dan af als telegrafist.

Hij huwde met Mary Stilwell en kreeg drie kinderen.

In 1875 had hij reeds menige patenten op zijn naam, maar kwam in financi?le moeilijkheden. Hij bouwde een nieuw laboratorium in New Jersey met de hulp van zijn vader. Daar kreeg hij de bijnaam ?the wizard of Menlo Park? om wille van zijn talrijke uitvindingen. Hij richte ook de Edsion Electric Light Company op die zijn pas ontwikkelde gloeilamp commercialiseerde.

In 1884 was voor hem een triest jaar. Zijn vrouw stierf veel te jong en liet hem alleen met de zorg voor zijn bedrijf en zijn kinderen.  Twee jaar later hertrouwde hij. Hij richtte daarna een groter laboratorium op in New Jersey.

Hij ontving talrijke eerbetuigingen, waarvan de Gold Medal for ?development and application of inventions that have revolutionised civilization in the last century? misschien de voornaamste is.

Hij stierf in 1931. Alhoewel hij een briljante geest had, weet hij de meeste van zijn uitvindingen toe aan hard werk, eerder dan aan genialiteit. Hij mag beslist een van de grote uitvinders genoemd worden.

Links:
www.nps.gov/edis/edbiography
homestead.juno.com/pdeisch/files/bio
www.irsmarketing.com/adventures/Frankenstein/bioedison
coco.essortment.com/thomasedisonbi_rykc
americanhistory.si.edu/edison/   (met veel foto’s)
www.bonus.com/contour/Edison_Internet_Museum/http@@/205.160.191.2/~nfn04538/bio

Voordat elektriciteit ontdekt werd, gebruikte men andere energiebronnen voor verlichting. Men moest iets verbranden om licht te krijgen. Hiervoor gebruikte men een gas-, petroleumlamp of kaars. Deze geven licht omdat er iets verbrandt. Dat is niet het geval bij een elektrische gloeilamp; daarin wordt een draad zodanig verhit, dat hij gaat gloeien zonder onmiddellijk te verbranden. De gloeidraad van een gloeilamp moet zich in een luchtledige ruimte bevinden. Doordat er geen zuurstof is kan hij niet verbranden. Op 21 oktober 1879 brandde de eerste gloeilamp met een bamboe-koolstofvezel.

Sinds die dag zijn gloeilampen steeds verbeterd, onder meer door de Nederlandse technici van de Philips-fabrieken in Eindhoven.

Edison heeft tijdens zijn leven meer dan duizend uitvindingen gedaan. De belangrijkste zijn, naast de gloeilamp, de grammofoon, de film, de microfoon, het meerlijnige telegraaftoestel en de telefoonzender.

Met dank aan C.Daniels