1 januari 2021

hotelschakeling

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr Jelmer: Ik moest een opgave uit het boek : een hotelschakeling tekenen (je moet het licht op twee plaatsen aan en uit kunnen doen). Twee wisselschakelaars getekend en klaar was kees. Maar hoe zit het nu met een hotelschakeling waar je het licht op drie of meer plaatsen aan en uit kunt doen? Want daar wist zelfs mij natuurkunde-leraar geen antwoord op!
Antw: Dan moet je leeraar maar snel naar de bouwmarkt want het kan wel !


Lees Meer…

Zie hier de klasieke kruisschakelaar. De schakelaars in het schema zijn ouderwetse draaischakelaars vandaar, of de kruisschakelaar nog in het standaard assortiment van de bouwmarkt zit durf ik te betwijfelen maar ze bestaan dacht ik nog wel. In moderne installaties waar met meerdere schakelpunten wordt gewerkt zul je deze schakelaars echter nauwelijks tegenkomen (teveel te dure bekabeling), daar wordt het met bistabiele relais en drukknoppen opgelost.


Met dank aan Alex.