1 januari 2021

dopplereffect

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Tineke vraagt : dopplereffect
Hoe kan je de beweging van een lichaam meten met een toestel gebaseerd op het Dopplereffect? Wat wordt er dan gemeten? Uitgaande van een basis wordt het ??n en ander gemeten. Verder lezen…………

Het zou zelfs te meten zijn met geluid effecten. Je weet wel als er een trein langs rijd of een die terwijl hij langs rijd toetert. Als je nu de frequentie meet van de toeter als de trein stilstaat. En dan de wegrijdende trein, weet je het verschil in frequentie. Dit is dan de maat die verteld hoe hard deze trein reed. Maar het geldt in twee richtingen. Als de trein op je afkomt hoor je een hogere toon. Dit komt doordat de golven (lees frequentie) worden samengeperst. Als de trein voor je neus rijd, is het geluid recht voor je “normaal”. De trein verwijderd en het geluid wordt uitgetrokken. 


Hetzelfde kun je met licht doen. Je weet dat het zichtbare licht bestaat uit trillingen (golven) al deze kleuren samen zien wij als wit licht. Onze ogen belazeren ons waar we bijstaan. Want als je een camera met de hand instelt valt dat niet mee. Daarom is het beste om dit over te laten aan de camera. Al moderne camera’s doen dit automatisch. Maar in mijn jeugd moest je dit met hand doen. Je nam dan een wit stuk papier, en hield dit voor de lens. En stelde de camera daarop in. Uiteindelijk zat je er meestal net naast. Wat heeft dit met dit alles te ? Dat het licht oplopend van rood naar blauw > violet gaat. Ook daar maken we dan gebruik van. Maar je begrijpt dat dit wordt gebruikt voor snellere bewegingen. Het is niet zo dat als je te hard rijd de stoplichten groen kleuren terwijl ze rood zijn. Het wordt dan ook toegepast om bijv de snelheid te meten van sterren. Hier geldt dan weer, ster komt op je af…. verkleuring naar blauw. Ster verwijderd zich…… verkleuring naar rood. Als je deze frequentie meet kan je uitrekenen wat de snelheid moet zijn.


Ik zal ??n dezer dagen nog een flash animatie maken…. stay tuned.