23 mei 2024

Hallo

Ik doe dit jaar natuurkunde op 6 vwo niveau, maar heb nooit eerder natuurkunde gehad. Mijn praktische opdracht gaat over de zuil van volta. Dan moet ik met azijn en guldenmuntjes de spanning van de muntjes meten. Voor het onderzoeksplan moet ik zeggen wat ik allemaal ga gebruiken aan apparaten. Zouden jullie mij dit kunnen vertellen of anders een pagina kunnen geven waar ik dit kan vinden?
Alvast hartstikke bedankt, CLEO                            

 

Op de afbeelding zie je al een simpel voorbeeldje van de zuil van volta.   ( Lees meer……………)

Allesandro Volta (1745-1827) deed in zijn tijd veel aan verschillende natuurkundige proeven. Maar het meest was hij bekend door zijn aandeel in elekticiteit. Je kent vast wel het proefje van de dode kikker waarop men stroom zet, zodat daarna de ledematen gaan bewegen. Dit en nog veel meer hebben we aan Volta te danken. Vandaar ook de naam Volt voor spanning.

De zuil van Volta was eigenlijk de eerst bekende echt bruikbare batterij, en het principe werkt nu nog steeds zo, al gebruikt men tegenwoordig andere materialen zoals nikkel en cadmium.

Op de onderstaande links kun je zien hoe je een zuil kunt maken en hoe je de spanning er van kan meten en natuurlijk wat info over Volta zelf.

http://binky.thinkquest.nl/~kl005/dopo/natuurkunde/VOLTA.html

http://mediatheek.thinkquest.nl/~lla167/parse.php?f=5%2Fvoltanl

http://www.centurion-akku.nl/versie40/download/centurion_accuboek.pdf