Wat betekend cp op een 12 volt lampje

Polly Translate

 bernadotte schrijft:  Op oude kapotte lampje staat : 12 volt
15cp . wat betekent cp ? kan ik een
lamje 12v/15w gebruiken ???
Ik denk dat het lamje van jouw al heel oud is, want…………….

Tegenwoordig worden bij 12 volt lampen in ’s of motoren geen 15 watt meer gebruikt. Men gebruikt voor normaal achterlicht 5 watt en voor rem/mist/knipperlicht 21 watt. De aanduiding cp zegt mij zo even niks, maar ik zoek nog verder.


Het zou ons misschien duidelijker worden als je ons even schrijft waar het lamje uitkomt. In principe maakt het niet zoveel uit hoeveel watt het lampje is, zolang de elektrische installatie niet overbelast wordt. Hoe meer wattage des te meer ampere’s er ook getrokken wordt uit de accu en door de bedrading , hierdoor kan, als het niet goed afgezekerd is, brand ontstaan.