1 januari 2021
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hoe werkt het dmx protocol dat gebruikt wordt om discolichten mee aan te sturen?DMX wordt ook gebruikt om andere effecten zoals rookmachines en vuurpotten enz. te bedienen……………….(lees meer)

Het DMX-protocol is ontwikkeld door USITT in 1986 om de aansturing uitwisselbaar te . In de begindagen van de digitale aansturing had zowat iedere fabrikant zijn eigen protocol, dus je begrijpt dat het een zootje was.


DMX is dus een protocol om de regietafel met de dimmers en andere effecten te laten communiceren. Het verstuurt dus de benodigde signalen om alles aan te sturen .


DMX betekent Digital MultipleXed en werkt in principe net als alle andere digitale aansturingen. Men gebruikt hier spanningen van +2,5 volt (4 microseconden lang) voor 1 en een spanning van -2,5 volt voor 0 (Bij andere digitale systemen wordt vaak met 0 en 5 volt gewerkt). Zo worden bits en bytes gemaakt (Zie ook onze artikelen over enz.) waarmee volgens dit protocol alle lichten enz. worden aangestuurd.


Voor de meer technische details en verdere hele goede uitleg over DMX en alles wat er mee te maken heeft moet je beslist de onderstaande link lezen. (Heel erg goed)


http://www.sale.nl/support/techdocs/article.asp?ID=21&hoofdstuk=1


bronnen: Menno Appelhof en J&H licht en geluid


http://www.drive-in-show.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2440


http://www.theater-technisch-lab.nl/infrdmxe.htm