1 januari 2021

debiet van een koe

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

AANGEPAST op 29-11


Stel:een contoleur wil het debiet van een koe gaan berekenen, hiervoor sluit hij een flowmeter aan op elke speen. Mijn vraag is: hoe doet hij dit?
nena


Er zijn vele soorten flowmeters, ………………..(Lees meer)

Zoals men vroeger de melk gedurende een bepaalde tijdsperiode mat, door de totale afgegeven hoeveelheid te meten en eventueel te delen door de tijd die er verstreken was, zo deed men dat later met doorzichtige kijkglaasjes die elk apart aangesloten waren op de melkklauw (Dat is dus het gedeelte van de melkmachine die aan de uier zit). De melkklauw bestaat uit 4 gedeelten (op elke speen 1) die samen komen in een leiding. Door dus de 4 optische flowmeters aan te sluiten op elk gedeelte van de melkklauw kun je dus zien hoeveel melk per speen gegeven wordt. Men gebruikt meestal 1 meter voor de melkkllauw want het gaat toch om de totale hoeveelheid liters.


Tegenwoordig wordt alles elektronisch gemeten,  zo ook met de melkmachines. Hier wordt de doorstroomsnelheid met sensoren gemeten die in de melkmachine zit. Dit staat in verbinding met alle andere data zoals hoeveelheid voer enz. enz. Deze worden 2 maal per jaar geijkt met behulp van warm met . (zonder zout werkt de meter niet). 


De moderne boer moet dus ook al veel achter de PC zitten.