2 januari 2021

Wat is een diode?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

superrsuuz: Wat is een diode?
ik wil graag weten wat een diode is en hoe deze wordt gebruikt. Een diode is een elektronica onderdeel dat maar in ??n richting de doorlaat. Maar laat ik bij het begin beginnen. De eerste dioden bestonden uit een vacu?m buis. Meer lezen………….

In een vacu?m buis plaatste men een Kathode en anode. De kathode werd verwarmd door een gloeispiraal. Dit was nodig om de elektronen los te . Het gloeispiraal werd filament genoemd. Aangezien de anode geen elektronen kon losmaken, stroomden de elektronen maar ??n kant op. Op deze manier maakten ze van wisselstroom gelijkstroom. Zie hieronder een schematisch weergave. En een foto hoe zo’n buis er uit zag.In de moderne apparaten gebruikt men deze niet meer, alleen nog voor speciale toepassingen. De uitvinding van de germanium en silicium diode was eigenlijk al op papier gezet. Hij moest alleen nog worden uitgevonden. In het beroemde Bell-laboratoria gebeurde dit. Onder leiding van Shockley, die de taak had om onderdelen uit te vinden op basis van de nieuwe inzichten in de vaste stof fysica. Na de Tweede Wereldoorlog leidde dat al snel tot de uitvinding van de diode en, in 1947 door Bardeen en Brattain, de transistor. Voor deze doorbraak ontvingen zij in 1956 met Shockley de Nobelprijs.


Deze nieuwe diode had dus geen buis meer, geen gloeidraad, zuiniger met het gebruik, en veel kleiner en lichter. Door deze uitvindingen was het mogelijk om de eerste draagbare radio’s te produceren. Vandaar de naam transistor radio. Maar goed terug naar de moderne diode. Ook deze maakt gebruik van de halfgeleider eigenschappen van silicium. We hebben dit in een aantal artikelen besproken. Kijk maar eens naar zonnecellen. 


De moderne diode zitten in bijvoorbeeld de bekende micro chips, duizenden op zo’n klein plaatje. Samen met andere onderdelen. Maar in de loop van jaren zijn er nog veel toepassingen en uitvindingen gedaan. Was de basis, van de diode het doorlaten in ??n richting van de stroom. Op het ogenblik kennen wij: 


licht diode, ofwel LED licht emitterende diode.
Lichtgevoelige diode.
Laser diode, van de bekende pennen, dvd spelers, branders, scanners bij de kassa. En wat dacht je van de toepassing met glasvezel.
Maar ook bijv: zener diode, deze heeft een specifieke doorlaat spanning. Deze worden geproduceerd voor verschillende spanningen. Stel ik koop een zener diode van 5 Volt. Deze zal dan bij 5 Volt doorslaan. Deze worden gebruikt bij gelijkrichters en beveiliging’s circuits.
Dan hebben we de vermogens diodes, deze kunnen met gemak honderden Amp?res aan. Ze worden dan flink gekoeld.


Zie hier een foto van wat verschillende diodes van het “nieuwe” soort.Hoe meer ik hier over opdiep, des te meer kom ik er achter dat er eigenlijk wel heel veel over valt te schrijven. Hier komen nog meer vragen van vrees ik. Tot zo ver dus……………….