1 januari 2021

Centrale verwarming

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb de vraag reeds gesteld(Waarschijnlijk verloren gegaan)
Wat is de formule om de grootte van de centrale verwarmings radiatoren te berekenen per kamerEen CV-radiator wordt aangegeven in kW (kilowatt)…………………….(lees meer)

!! Wist je dat, als je lid wordt, en dan een vraag stelt, we je op de hoogte houden van een antwoord !! [Hier lid worden]

Dus de berekening moet ook in kW aangegeven worden. Dit gebeurt aan de hand van de inhoud van de woning en de gewenste temperatuur. Ook is alles heel erg afhankelijk van de isolatie van de woning. En natuurlijk ook of het een slaapkamer (=koel) of een woonkamer (=warmer) betreft. Onderstaande berekening is een globale berekening die niet ver van de formule af zit.


Voor slaapkamers is het dus: inhoud kamer maal factor 40 (tot 50)= aantal kilowatt van radiator.


Voor woonkamers wordt het: inhoud kamer maal factor 60 (tot 80)= aantal kilowatt van radiator.


De vermenigvuldigingsfactor is dus afhankelijk van de gewenste temperatuur in de woning en de isolatie. Is de woonkamer bijvoorbeeld slecht geisoleerd of je wilt een hoge kamertemperatuur, neem dan factor 80. Let er wel op dat je beter een overcapaciteit kunt hebben dan een te krap bemeten radiator. Anders moet de ketel zo veel draaien. Men gebruikt in andere kamers behalve de woonkamer (waar kamerthemostaat zit) toch vaak thermostaatkranen, zodat een overcapaciteit van een paar 100 watt niks uitmaakt.


De exacte formule is :  Dit zoek ik nog even op