31 december 2020

Volume van eieren

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

ik zou graag weten hoe je het volume van eieren kan meten o.i.v omgevingsfactoren (vb: druk, temperatuur,…) en met behulp van een transducer (volume/lengte)???


   Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan……(lees meer)

Als je een ei in een maatbeker met onderdompelt, zie je precies aan de stijging van het waterniveau hoe groot het volume van jouw eitje is.


Maar wil je het moeilijker doen, dan kun je ook aan de hand inhoudsberekening het te weten komen. Als er mensen zijn die dit lezen, en weten hoe je het volume van een eivorm in 1 keer kunt berekenen, dan willen wij dat natuurlijk heel graag weten. (Bij voorbaat dank)


Volgens mij kun je het berekenen aan de hand van het volume van een bolsegment opgeteld bij het volume van een halve ellipsiode. (of een omwentelingsparaboloide)


Neem de grootste diameter van het staande ei (om een ei te laten staan kun je de naslagwerken van Christophel Columbus raadplegen, maar beter is het om hem in wat zand te zetten), en hiermee kun je dus de straal van het grondvlak van het ei berekenen. Dit is dus de helft van de grootste diameter. (Dit noemen we a). Daarna meet je loodrecht omhoog  vanaf de grootste diameter de afstand naar de punt van het ei (Dit is h ). Dan meet je de loodrecht naar beneden vanaf de grootste diameter naar onderste kant van het ei (Dit is p ). Aan de hand hiervan kun je het volume van het bolsegment berekenen met: V=1/6 pi * p (3a^2 + p^2).  Dit opgeteld bij omwentelingsparaboloide: V=1/2 pi*r^2*h.


Ik denk dat de omgevingsfactoren die je noemde niet van belang zijn bij de bovenstaande berekeningen. Als druk of temperatuur verandert en dus ook het volume van het ei dan wordt de uitkomst van jouw bovenstaande berekening ook weer anders. Maar zelf blijf ik een voorstander van de onderdompelingsmethode.