31 december 2020

Hoe komen autootjes met geblokkeerde wielen van een schuine plank naar beneden?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Vr : Voor een opdracht van anw moet de volgende meerkeuzevraag beantwoorden: Je laat twee speelgoedautootjes met de neus naar voren van een schuinstaande plank af rollen. Van het ene autootje heb je de voorwielen geblokkeerd, van het andere de achterwielen. Hoe komen ze naar beneden?
Anrw: Hey Steyn, voor je huiswerk moet je in de boeken duiken ! Je krijgt die vragen echt niet zonder de les stof. En dit kan je toch zeker wel bedenken ?


Lees Meer….


 

 


Wanneer je het autotje even vergeet in je hoofd, dan moet je kijken naar het contact dat het voorwerp maakt met het oppervlak. Dus 1 stel wielen die niet meedraaien, en dus slepen. En een stel wielen die vrij zijn.


De slepende wielen leveren natuurlijk het meeste weerstand op het oppervlakte, dit wordt ook wel remmen genoemd. Als je maar lang genoeg remt, en niet meer zorgt voor voortstuwing, dan stop je vanzelf.


Nu in het geval van je helling, zorgt de zwaartekracht voor je voortstuwing. Stoppen Ho maar dus. Als de helling maar steil genoeg is onstaat er een zwaartekracht werking op het autotje die er voor zorgt dat deze gaat glijden.


Dir moment van beginnen met glijden heet ook het Glij-moment. Dit heeft ook verbanden met het Kantel momen, maar dat is hier niet.  Omdat de weerstand voor meer afremming zorgt dan een ander Vrij contact punt met de helling zal deze achterblijven.  Slepende wielen komen dus altijd er achteraan, en zouden ze eerst vooraan beginnen, dan draait het voorwerp zich vanzelf om. Hij wordt als het ware ingehaald door zich zelf.  Net een +caravan op een helling als het fout gaat.