24 november 2024

De laatste tijd lees ik steeds meer in kranten en tijdschriften de gevaren van trombose.
Nu vroeg ik me af hoe dit precies ontstaat en welke invloeden er zijn om de hoge
trombose tegen te gaan? Zij er bepaalde voedingsmiddelen die je beter niet tot je
kunt nemen, kun je beter veel sporten of niet? Ook geeft de trombose-dienst een lijst
met het aantal te nemen pillen om de trombose tegen te gaan. Wat zegt het aantal
pillen over de ernst van de zaak? Hoe komt het dat er soms veel variatie zit in het
aantal te nemen pillen tussen de ene dag en de andere?


hallo!


nou ik zal proberen om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.


Trombose ontstaat door verschillende factoren, lees meer…….


 

– Door een onregelmatige bloedvatwand: ontstaat door roken, hoge cholesterol gehalte(het veel eten van verzadigde vetten), en een hoge bloeddruk.


-Door een trage bloedstroom ontstaat door langdurige bedrust., en kan ontstaan na een operatie.


-en door een veranderde samenstelling van het bloed, dat ontstaat door een tekort aan bepaalde remmers, en teveel aan bloedcellen.


Dus er zijn wel invloeden om dit tegen te gaan, zoals ik al beschreef is roken slecht voor je, en er ontstaat meer kans op hart en vaatziektes, maar dat weet iedereen nu onderhand wel dat wordt wel duidelijk gemaakt..Het eten van te veel verzadigde vetten verhoogd het cholesterol gehalte, is dus ook niet goed.Het eten van onverzadigde vetten verlaagd het cholesterol gehalte juist.


Met sporten zorg je voor een goede bloedsomloop is dus ook goed.


Bij bepaalde aandoeningen gaat het stollingsproces sneller en kan het zonder duidelijke reden optreden.Daardoor kan er een bloedpropje optreden die bij het hart terecht komt waardoor je een hartinfarct kan krijgen, of hij komt in een hersenvat waardoor je een beroerte kunt krijgen(cva).


Daarom startte mensen met Sintrommitis of Marcoumar dat zijn allebei bloedverdunners.Hun werk is om de aanmaak van belangrijke stollingseiwitten te blokkeren.(onderandere vitamine K).


Om te bepalen hoeveel iemand daarvan nodig heeft neemt de trombose dienst wat bloed af en laat aan de hand daarvan de PTINR (stollingsfactor) bepalen, die heeft een referentie waarde van 2,8-4,8. Aan de waarde te zien weten ze dan hoeveel tabletten ze moeten geven voor een bepaalde tijd, en dan nemen ze weer bloed af om de PTINR te laten bepalen.


Er zijn veel veschillende bloedverdunners, maar in bepaalde ziekenhuizen zijn ze bezig met een fraxiparine proef. Dit zijn kant en klare spuitjes die ze elke avond krijgen en zelf mogen prikken.Dit gebruiken ze 6 weken in totaal, en het voordeel is dat mensen niet aangemeld hoeven worden bij de trombose dienst.Dit geldt voor de mensen die bij ons op orthopedie een nieuwe heup, knie of wat dan ook krijgen.


Ik hoop dat je hier wat aan hebt.


Leonie.


hier zijn nog wat sites:


www.trombosestichting.nl


www.trombose-gezondheid-medlook.nl


www.voedingscentrum.nl